En ensamstående pensionär är rädd för höjda priser. En van sopsorterare på landsbygden menar att det nya systemet blir sämre för miljön. Flera åsikter har kommit in till Knivsta kommun rörande det nya insamlingssystemet för sopor som införs under hösten.
– När någonting förändras blir det ofta tankar, funderingar och kritik. Men efter ett halvår eller ett år tänker många: Jisses, det här var ju faktiskt jättebra. Vi är inne i en invänjningsperiod nu, men jag är övertygad om att det här är rätt metod för miljö och ekonomi, säger Tomas Colm, avfallschef i Knivsta kommun.
Det nya systemet kommer att innebära prisökningar, men små sådana. Exakta priser är inte satta i dagsläget, men enligt Colm kommer personer som har sophämtning två gånger i månaden få en prishöjning på cirka 45 kronor per år. För de som har sophämtning endast en gång i månaden blir det en något större höjning. De som har små mängder avfall kan välja att dela kärl med grannen, informerar Colm.
Det nya insamlingssystemet innebär även att soporna hämtas oftare. Detta har kritiserats av en Knivstabo på landsbygden som menar att det blir sämre för miljön.
– Om vi ska få med oss allt material måste vi hämta flera gånger tyvärr, det är inte så mycket att göra åt det, säger Colm.
Knivstabon som har kritiserat antalet tömningar brukade förr ta med sig sin återvinning till återvinningsstationer när hen skulle åka och handla, och menar därmed att det inte blev fler turer med bilen. Men enligt Colm är sopbilarna samordnade på ett sätt som innebär att de kan ta mycket återvinning på samma dag. Han menar även att det för de flesta blir mindre åkande när turen till återvinningsstationen försvinner, samt att allt fler väljer att sortera soporna med det nya systemet.
– Jag är övertygad om att man blir bättre på att sortera, det har vi sett i kommuner där man redan infört fyrfackskärlen. Det har gett stor effekt, säger han.
Ett problem som flera Knivstabor upplever är att de har svår att få plats, då ett sopkärl har blivit två.
– Men man behöver inte ha båda kärlen framme hela tiden. Ett kärl töms en gång i månaden så man kan dra fram det just den dagen, säger Tomas Colm.