Kritik från skolrådet - mobbning stort problem
I ett brev till utbildningsnämnden i Knivsta kommun beskriver ungdomsrådet ett utbrett problem med mobbning i skolorna. Rådet är även kritiskt till skolmaten och att arbetsmiljön i klassrummen är dålig på grund av för stora och stökiga klasser.Utbildningsnämndens ordförande Camilla Westerborn (FP) säger att kommunen nu ska utreda kritiken och återkomma med svar.
Brevet är en uppföljning på de frågor som diskuterades på ungdomstinget i november i fjol.
Ridhus önskas
Bland önskemålen finns ett ridhus till ridskolan i Olunda, duschdraperier i Hälsohuset och bättre skolmat. Flera av frågorna pekar på direkta brister i arbetsmiljön i kommunens skolor, bland annat mobbning.
"Ungdomsrådet upplever inte att det fungerar, och att varken kamratstödjare eller till exempel Friends ger önskat resultat. Finns det andra metoder? Vad gör skolorna och kommunen för att motverka mobbing" skriver ungdomsrådet.
Ungdomarna frågar sig även var de ska göra från att skolan stänger tills att ungdomsgården öppnar klockan 18. Ett förslag är att skolan är öppen längre för läxhjälp.
Kan vara en inställningsfråga
Ungdomsrådet menar att klasserna med 28 elever är för stora och att det blir för lite syre i klassrummet. Vad anser du om det?
- Jag tror att rummen är gjorda för 30 elever och jag vet inte om det hänger ihop med kylan. Min uppfattning är att lokalerna är gjorda för det antal elever som är där, men det får vi kolla upp med tekniken och att ventilationen utnyttjas fullt ut. Det kan ju vara en inställningsfråga, säger utbildningsnämndens ordförande Camilla Westerborn.
Att eleverna inte känner sig få gehör för sina frågor beträffande skolmaten tycker inte Camilla Westerborn är bra, men samtidigt menar hon att kommunen inte kan lyssna i alla lägen.
Varför tror du eleverna känner så?
-Idag lagar skolköken mer mat själva och köper mindre med halvfabrikat. Det innebär att vissa maträtter, till exempel pannkakor som är resurskrävande att tillaga, inte kan serveras. Jag vet även att eleverna vill ha potatis med skal istället för den skalade potatisen. Tydligen blir det en hinna på den skalade potatisen. Frågan är om vi ska hitta en kombination med halvfabrikat, säger hon.
Kände du till mobbningproblemet som skolrådet lyfter fram?
-Nej, jag reagerade på den frågan. Alla skolor ska ha planer för den här typen av frågor och hur man ska bearbeta dem. Samtidigt gäller det att upptäcka sådant som sker på skolgårdar och korridorer.
Vad händer nu?
-Vi har en nämnd i mars där vi räknar med att komma med svar. Sedan får förvaltningen i uppdrag att titta över lokaler, mobbning och mat. Det fanns även önskemål om duschdraperier i Hälsohuset som vi har förståelse för.
Är inte mobbning ett redan känt problem i Knivsta?
-Det tycker jag vi jobbar mycket med och det är en prioriterad fråga. Där tror jag ändå att vi har ett system där vi fångar upp problem. Men eleverna måste känna att vi tar de här frågorna på allvar, säger Camilla Westerborn.
Tidningen har, via Knivsta kommuns ansvariga tjänstemän, förgäves försökt komma i kontakt med ungdomarna i ungdomsrådet eller ungdomstinget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!