Det har gått veckor sedan våren bokades av, som i en handvändning. Konferenser, bröllop, studentfiranden, alla har fått tänka om i år, ställa in och skjuta på framtiden. På konferensanläggningar i Knivsta kommun står man nu med tomma bokningskalendrar framför sig, vecka efter vecka.
– Det är tvärtyst hos oss. Egentligen skulle vi kliva in i vår bästa månad nu, så det är verkligen katastrof. Vi pratar miljontapp. Det har kommit stödpaket från staten för att minska våra löpande kostnader, men det går inte att jämställa med de förluster vi gör, säger Sofia Hjärner, ägare för Noors slott.
Med närheten till Arlanda har Knivsta haft lätt att locka konferensgäster. I kommunen finns ett flertal anläggningar som nu försöker hitta nya sätt att locka gäster till en "corona-säker" miljö. En ljusglimt är om krisen leder till att svenskarna semestrar på hemmaplan i år. Men i nuet är det tufft.
– I fredags hade jag tre ätande gäster i restaurangen. Vi försöker ställa om så att folk kan ta med mat i stället, det funkar bättre. Men jag stöttar upp personligen nu. Frågan är bara hur mycket förlust man orkar ta, säger Göran Gustafsson på Särsta Wärdshus.
Liksom andra kommuner har Knivsta tagit fram en rad åtgärder för att stötta näringslivet genom krisen. Bland annat erbjuder man ett halvårs uppskov på betalningar av tillsynsavgifter, men varken Sofia Hjärner eller Göran Gustafsson tycker att det är tillräckligt. De vill att kommunen i stället stryker sådana avgifter i år.
– Om de vill hjälpa oss företag skulle det vara ett sätt. Att bara skjuta upp betalningarna hjälper inte, vi kommer inte att ha mer pengar i höst än nu. Kommunen skulle även kunna hjälpa med en marknadsföringspeng, så att vi kan synas mer lokalt eller mot en annan marknad, säger Sofia Hjärner.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Peter Evansson (S) tittar man nu på vilka avgifter som går att ta bort, minska eller senarelägga.
– Vi försöker hitta alla sätt vi kan att hjälpa de lokala företagen. Exempelvis har vi gjort det möjligt för medarbetare att förboka konferenser, julbord och luncher, och betalar delar i förskott. Det är ett sätt att se till att företagen får in pengar både nu och på sikt, säger han.
I veckan inledde kommunen även ett samarbete med Uppsala kommun kring Företagsakuten, som ger råd och stöd till företag.