Krävande arbetsmiljö i Knivstas tvätteri

Trångt, tungt och tryckande varmt är det i Servicehusets tvättstuga. Arbetsmiljön blev inte bättre sedan Ängbygårdens tvätt adresserades hit vid årsskiftet.

Knivsta2006-06-28 00:00
Det surrar från fyra maskiner. På två bänkar står korgar med smutsiga kläder från hemtjänsten. Vid ingången radar säckar upp sig från Ängbygården — mest lakan och sängkläder.
Susanne Berglund är i färd med att få tvättberget att sjunka ihop, en krävande uppgift i ett utrymme som stjälper mer än hjälper.
— De säger att det ska bli bättre, men jag undrar när? säger Susanne Berglund och börjar mata in i torkskåpet.

Vid årsskiftet sade kommunen upp ett tvättkontrakt som innebar att Ängbygårdens tvätt hamnade i kommunens tvättstuga. Såvitt Susanne Berglund vet gjordes ingen ordentlig konsekvensbeskrivning av hur mer tvätt skulle påverka arbetssituationen.
— Men visst, jag har fått extra resurser, och bänkar har ställts in för att få till ändamålsenliga arbetsställningar, säger hon.

Trots det finns mycket i arbetsmiljön som kan bli bättre, menar hon. Ventilationen är ett exempel. Trots att fönstren öppnats är det tryckande varmt bland maskinerna. Golvfläkten i ena hörnet förslår inte mycket — den största effekten från den snurrande propellern är att dammet i tvättstugan virvlar upp. I motsatt hörn står en skurhink och en liten sopborste. Städmaterialet för att hålla rent är inte toppmodernt.

Ett annat problem, enligt Susanne Berglund, är att tvättutrymmet är för litet. På några kvadratmeter ska tre personer stryka, mangla och tvätta. Där ska även den rena tvätten få plats.
— Vi stöter i varandra hela tiden och det är svårt att komma fram med tvättkorgen.
För att få torkplats utnyttjar hon ett angränsande rum. Här står ett gammalt skrivbord där tangentbordet knappt får plats. Ledningen tog Susanne Berglund bokstavligen på orden när hon ville ha nära till sina andra arbetsuppgifter: att ringa in timvikarier till nattpatrullen vid sjukdom, sköta löneutbetalningar och göra scheman.
— Tidigare fick jag gå bort till Ängbygården, men jag tyckte inte att jag var effektiv då.

Så nu sitter Susanne Berglund i kisslukt, i oljudet från bullrande maskiner och sköter administrativa uppgifter. Dörren till tvättstugan är bortplockad. Runt henne hänger i dag skjortor på tork. På eftermiddagen fyller säckar med ren tvätt stora delar av golvytan.
— Kommunen har velat spara pengar, det är bra. Men man har inte sett till att skapa de rätta förutsättningarna för tvättning i egen regi. Det får inte kosta något, säger Susanne Berglund lite uppgivet.

Monica Ivis, enhetschef på Knivsta kommun, hävdar att kommunen vidtagit nödvändiga åtgärder för att förbättra miljön.
— Arbetsmiljöverket har godkänt lokalen, och konstaterat att vi gjort allt som är möjligt med hänsyn till lokalen.
Skulle du själv kunna tänka dig ett jobb i tvättstugan, så som den ser ut i dag?
— Jag har jobbat praktiskt i hela mitt liv och är inte rädd för att ta i.
När det gäller utrymmet håller Monica Ivis med om att det kunde vara större.
— När Servicehuset byggs om finns även en plan för tvättstugan.
När sker det?
— Inom fem år måste huset byggas om, säger Monica Ivis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!