Ett 50-tal Knivstabor beräknas komma fredag 27 september för manifestationen, bland annat medlemmar i gruppen Vänfamiljen i Knivsta.
– Vi är många kommuninvånare som är mycket oroliga för hur det ska gå för våra ensamkommande barn och unga - inte bara nu utan också framöver, säger Jeanette Nordin från Vänfamiljen i Knivsta.
Vänfamiljen är ett projekt med Rädda barnen i Knivsta. Frivilliga familjer ställer upp för att vara vänfamiljer som hjälper till att integrera ensamkommande barn och unga i samhället. Jeanette Nordin har varit med i gruppen i två år.
– Det finns idag 13 aktiva vänfamiljer och dessa familjer har tillsammans 16 ungdomar som de träffar. Det finns 2-3 ungdomar som önskar få en vänfamilj.
Bakgrunden till manifestationen är att många ensamkommande nu får sin ålder uppskriven till 18 år eller mer. Det betyder att det statliga stödet som ges till kommunen minskar. Åldersbedömningar görs genom att man röntgar tänder och knän, och har lett till att flera av ungdomarna blivit uppskrivna i ålder.
Jeanette Nordin har till exempel ansvar för en pojke som uppgett åldern 16 år, men nu efter åldersbedömningen anses han vara 18 år.
– Men pojken blev redan förra året uppskriven till 18 år utan att tänder och knä röntgades. Han är enligt mig 19 år men uppger själv att han nu är 18.
Det betyder att Knivsta kommuns ansvar upphör, och ansvaret övergår i stället till Migrationsverket. Ungdomarna flyttas då från Knivsta, något som Jeanette Nordin och hennes grupp är emot.
– Vi är många som oroas för hur det ska gå för de ungdomar som skrivits upp i ålder och som nu hotas att behöva flytta från kommunen. De har ju redan rotat sig här. Många har bott i Knivsta i flera år, går i skolan, har vänfamiljer och fritidsaktiviteter och är väl förankrade i samhället, säger Jeanette Nordin.
Socialnämnden har redovisat ett underskott under 2017 på 10 miljoner kronor.
Anledningen uppges vara att staten dragit ned på bidragen för ensamkommande asylsökande. Jeanette Nordin och vänfamiljerna tycker att ensamkommande ungdomar bör få vara kvar i Knivsta under hela asylprocessen oavsett ålder.
Kommunalrådet Klas Bergström (M) förklarar att kommunen har ansvar att ta hand om ensamkommande barn. Men de kan inte tillföra pengar då pengar inte finns.
– Socialnämnden kommer i underskott. Regeringens budget har sänkt ersättningen för att ta hand om ensamkommande flyktingbarn. Det kan inte kommunen göra något åt.
Han menar också att det inte endast handlar om pengar. Enligt lagen ska ensamkommande ungdomar som fyller 18 år återföras till Migrationsverket.
– Det är lagstiftarens avsikt. Tycker man inte om det så måste man vända sig till regering och riksdag. Det är dåligt att staten inte tar kostnadsansvaret för detta. Men kommunen måste följa lagen.
– Frågan om hur ensamkommande barn tas om hand påverkas inte av frågan om kommunen ska tillföra budgetmedel som inte finns. Den frågan styrs av lagstiftningen, säger Klas Bergström.