För två månader sedan inleddes arbetet med att utveckla ungdomsverksamheten i Knivsta. Målet är att skapa Sveriges bästa och modernaste fritidsgård till 2025.
– Vi ville ändra riktning. I många år gjorde man saker utan att reflektera. Nu har vi tänkt mycket på vad vi vill åstadkomma, varför, och hur vi kan inkludera alla ungdomar i Knivsta kommun, säger Kay Schoutrop, ansvarig för ungdomsverksamheten i Knivsta.
Schoutrop är ny som verksamhetsansvarig i kommunen. Sedan han började har man arbetat mycket med Alsike, som i dag saknar en fritidsgård.
– Där har vi jobbat utomhus, med grillkvällar.
Första kvällsaktiviteten i Alsike lockade 18 ungdomar. Sedan kom 42, sedan 62. I början var det bara killar på plats, men antalet tjejer har sedan dess blivit en fjärdedel.
– Vi har haft ett stort jämställdhetsfokus. Vi är inte där vi vill vara, vi vill vara helt jämlika, men vi har kommit långt på kort tid, säger Schoutrop.
För att bli Sveriges bästa fritidsgårdsverksamhet arbetar Schoutrop och kommunens fritidsledare på många sätt. De besöker skolor, anordnar filmkvällar och padelträningar i CIK och försöker få ungdomarna involverade.
– Vi vill att ungdomarna ska utveckla verksamheten tillsammans med oss, ungdomar för ungdomar.
Det finns inget slutdatum på utvecklingsprojektet, utan Schoutrop ser det som ett kontinuerligt arbete.
– Vi vill förnya oss hela tiden. Det är ett pågående arbete som det är viktigt att man inte tappar.