Kommunen kan ha sålt mark för billigt – "oproffsigt"

Knivsta kommun har sålt mark på ett bristfälligt och oproffsigt sätt. Det anser Mimmi Westerlund (KD).

"Arrendatorn har inte gjort några fel, utan bara bett om att få köpa hagen av kommunen. Men vi tycker att kommunen först ska värdera marken korrekt innan den säljs", säger Mimmi Westerlund, gruppledare för (KD) i Knivsta. Majoriteten svarar att de har värderat marken.

"Arrendatorn har inte gjort några fel, utan bara bett om att få köpa hagen av kommunen. Men vi tycker att kommunen först ska värdera marken korrekt innan den säljs", säger Mimmi Westerlund, gruppledare för (KD) i Knivsta. Majoriteten svarar att de har värderat marken.

Foto: Pressbild

Knivsta2021-09-26 20:00

I förra veckan beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att sälja 8 037 kvadratmeter mark i Granlund, som ligger vid Ängbyskogen i utkanten av Knivsta. Tomten används i dag som hage och priset sattes till 241 000 kronor. Om marken hade sålts som tomtmark hade priset istället blivit minst 5 miljoner kronor.

Kristdemokraterna yrkade på en återremiss av ärendet.

– Vi anser att beredningen och underlaget inför beslutet var bristfälligt. Den som ska köpa marken har absolut inte gjort något fel. Det är kommunen som inte har skött det här på rätt sätt, säger Mimmi Westerlund.

KD vill att exploateringskontoret ska prova om fastigheten Granlund 2:3 är möjlig att bygga småhus på och därefter värdera fastigheten före försäljning. 

– Vi fick nästan ingen information om ärendet i handlingarna, men när vi ville skicka tillbaka ärendet så framkom muntligt, under mötets gång, att det fanns en värdering som ett utomstående företag gjort åt kommunen. Utvärderingen togs på vår begäran fram. Vi fick tjugo minuter på oss att läsa in 18 sidor, säger Mimmi Westerlund.

I utvärderingen står att marken är värd cirka 735 000 kronor med dagens användning. Knivsta kommun har samtidigt i sin översiktplan sagt att man ska underlätta för människor att bygga hus intill befintlig bebyggelse på landsbygden. I Granelund ligger redan nio villor på jordbruksmark som gjorts om till bostadsmark.

– Dessutom anses den aktuella åkermarken i värderingen ”vara av sämre beskaffenhet” så då är chansen större att marken får omvandlas till bostadstomter i framtiden, säger Westerlund.

Är det inte bra att kommunen stöttar dem som har djur?

– Oavsett vad jag eller andra politiker tycker är lovvärt eller inte så måste vi ha likvärdiga och öppna processer, där det går att se hur man exempelvis räknat ut priset för en tomt. Kommunens tillgångar måste också användas på ett ansvarsfullt sätt.

På frågan varför priset är satt så lågt svarar kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M):

– Priset är satt utifrån en värdering av en extern aktör och marken arrenderas redan av köparen som i praktiken har besittningsrätt.

Men att köparen har besittningsrätt har inget med priset att göra, enligt Mimmi Westerlund.

– Nej, vi är helt på det klara med att arrendatorn har förtur till att köpa marken, men kommunen måste ändå göra en korrekt värdering av marken.

Karta: Granlund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!