Kritiska röster har höjts mot att Knivsta kommun har bokfört försäljning av mark i resultaträkningen redan innan pengarna rullat in. Det blev en diskussion i kommunfullmäktige före sommaren då årsredovisningen antogs. Efter det kopplade förvaltningen in en revisionsbyrå, som har kommit fram till att försäljning av mark inte bör redovisas i resultaträkningen innan pengarna är överförda. Det förändrar resultatet för 2017 negativt, vilket i sin tur påverkar stora planerade investeringar.
– Den här situationen uppkom den senaste månaden. Det har blivit ett hack i budgeten, säger Klas Bergström (M), ordförande i kommunstyrelsen.
Revisionsbyrån PWC har tittat på prejudicerande fall och tagit fram rekommendationer som kommunen kommer att följa framöver.
Flera partier har uttryckt kritik både mot att kommunen bokfört intäkter i förväg.
– Det har varit uppe i debatten. Revisorerna godkände det med tvekan, säger Lennart Lundberg (KNU).
Han hör även till dem som är kritiska till att kommunen gjort sig beroende av markförsäljning för att få budgeten att gå ihop.
– Det är bekymmersamt att kommunens kostnader inte ryms inom skatteintäkterna.
Kommunens ekonomichef Dan-Erik Pettersson säger att kommunen alltid har hanterat redovisningen på detta sätt.
– Men nu är det mycket mer pengar och då uppmärksammas det på ett annat sätt. Jag är glad att PWC kommit fram till ett tydligt ställningstagande, säger han.
Har kommunen brutit mot lagen?
– Det är inte min bild av det. Men det här är mer korrekt. Det nya sättet att redovisa utgör en mindre risk för kommunen, svarar Dan-Erik Pettersson.
Främst handlar det om Rosendals fastigheters köp av tomten Virkesladan mitt emot kommunhuset, där Mojjen stod tidigare. Försäljningen bokfördes som en intäkt på nästan 35 miljoner kronor i budgeten 2017, men pengarna har ännu inte förts över till kommunen. I teorin kan köpet fortfarande hävas och större delen av pengarna utebli. Enligt Dan-Erik Pettersson är det dock osannolikt.
– Rosendals fastigheter har lagt ner mycket pengar på att ta fram en detaljplan och marknadsföra bostäder. Å andra sidan var bomarknaden säkrare då, säger han.
Är det ändrade redovisningsrutiner som fått kommunen att stoppa upphandlingen av allaktivitetshuset i norra Alsike?
– Försäljning av exploaterad mark är kortsiktiga intäkter och ska inte förväxlas med beslut om långsiktiga investeringar, svarar Dan-Erik Pettersson.