Tillsammans med de andra kommunerna ska Knivsta genom ett nytt mer flexibelt inköpssystem främja ett samarbete med lokala producenter av livsmedel. DIS, det så kallade dynamiska inköpssystemet, öppnar under våren 2021 och ger möjlighet för lokala producenter att utifrån sin egen förmåga leverera livsmedel till kommunens fem större produktionskök.
– Målet är att driva en måltidsproduktion hållbart, det främjar även lokalproduktion, säger Ingela Nannström, kostchef i Knivsta kommun.
– Förhoppningen är att kunna ha ett nära samarbete med lokalproducenter och utveckla produkter och samarbetet på olika sätt, fortsätter hon.
Kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg kommer alltså att få se mer närproducerat på tallriken framöver. Men exakt vad som serveras återstår att se. Det beror på vilka producenter som vill vara med och som möter de krav kommunen har.
Vad är det för krav ni har?
– Det beror helt och hållet på produkten. Till exempel kan vi inte ta in jordiga potatisar. Vi måste ha tvättade, förklarar Ingela Nannström.
Genom det nya inköpssystemet ska kommunen kunna upphandla varor mer flexibelt, i mindre volym och med kortare leveransperioder. Upphandling kan ske per säsong och om behov. Kökspersonalen är mycket positiv till den här öppningen.
– Våra kockar och medarbetare i köken tycker det ska bli spännande att få använda sig av det som finns runt omkring oss, säger Sofia Persson, produktionsansvarig på måltidsverksamheten i Knivsta.
Hon hävdar att för alla som lagar mat idag, har det allt större betydelse varifrån råvarorna tas.
– Vet man att kon, grisen eller hönan har mått bra under sin livstid, är köttet mycket godare.
Vad närproducerat kommer att kosta finns ännu inga siffror på, men förmodas bli lite dyrare. Boo Östberg, vice ordförande i kommunstyrelsen, ser dock att andra vinster görs.
– Du får en helt annan kvalitet på produkterna. I småskalig produktion kan du jobba mer med jorden. Om du tittar på avkastning per hektar, får du mer ut av din odlingsyta.
Några producenter har redan nappat och Boo Östberg hoppas att fler ansluter.
– Jag har på olika sätt försökt att få ut det här budskapet så att producenter ska veta om att det är på gång.
En serveringsdag med närproducerad nötfärs är redan planerad i april.
– Alla våra större produktionskök kommer att tillaga köttfärssås och spagetti, säger Sofia Persson