Kommunal utbildning för bättre bemötande

Under tre år ska 200 anställda i Knivsta kommun gå en bemötande- och inflytandeutbildning. Projektet är gränsöverskridande och syftar till att personer som kommer i kontakt med psykiskt funktionshindrade ska bli bättre på att möta dem.

Knivsta2006-03-22 00:00
Inne i ett av konferensrummen på Servicehuset har hemtjänstpersonal, sjukgymnaster, socialsekreterare, personliga assistenter, sjuksköterskor och arbetsmarknadshandläggare samlats för att lyssna på Catrin Fryklund, utbildare från Riksförbundet för social och mental hälsa.
Kursen är på tre dagar bygger delvis på att personal från olika yrkesgrupper inom kommunen och landstinget träffas.
— Kritiken mot psykiatrivården handlar mycket om oförmågan till samarbete mellan landsting och kommuner, säger Eva Ax som är enhetschef för socialpsykiatri i Knivsta kommun och en av de ansvariga för utbildningen i Knivsta.
Hon betonar att det handlar om ett samverkansprojekt mellan kommunerna i länet och landstinget.

Vill röra om
Samtalet i rummet börjar med förhållningssätt som kan upplevas som självklarheter, att säga hej, se personer i ögonen och vad som händer när vi missar att hälsa.
Nästa punkt handlar om brukarna, de som använder sig av insatser som landsting och kommuner erbjuder.
Catrin Fryklund vill röra om i huvudet på deltagarna; hon vill veta deras inställning till ordet makt. Lite senare får gruppen rada upp sig utmed väggen. Ett hörn representerar ståndpunkten makt till brukaren ger ett bättre bemötande.
En som ställer sig här är Veronica Victoria som arbetar på Ängbygården i Knivsta.
— Jag tycker att brukarna ska ställa krav och ifrågasätta vad som bestäms. Viktigt att de känner att de kan bestämma över sig själva, säger Veronica Victoria.

Bli kvitt fördomar
Catrin Fryklund betonar att brukarens inflytande och delaktighet är grundläggande för ett bra bemötande.
— Alla härinne förstår att det är viktigt med ett bra bemötande, ändå blir det fel. Därför måste vi rannsaka oss själva och bli kvitt fördomar, säger Catrin Fryklund.
Svårt? Tja, inte enligt Eva Ax.
— Slutsatsen efter kursen är att man ska bemöta andra så som man själv vill bli bemött. I alla sammanhang.

FAKTA


Knivsta kommun har fått 580 000 kronor till utbildningsprojektet "Bemötande- och inflytande utbildning" som pågår åren 2005-2007. Pengarna kommer från Nationella psykiatrisamordningens länsmedel de så kallade "Miltonpengarna" som fördelas enligt innevånarantalet i kommunerna. Totalt har Uppsala län fått 13,5 miljoner kronor. Den totala summan i Sverige ligger på 700 miljoner kronor
Den nationella psykiatriutredningen tillsattes av regeringen efter mordet på utrikesminister Anna Lind 2003. Arbetet i beredningen leds av läkaren Anders Milton, som i november i år ska lägga fram förslag på förändringar av psykiatrivården.
Källor: Landstinget i Dalarna, Norrbottens läns landsting, Knivsta kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!