Knivstascouter på jamboree

Knivsta scoutkår var under förra veckan nere i Kristianstad där de deltog i det internationella sommarlägret Jamboree17.

Läger. Emil Lindström och Sofia Werner från Knivsta scoutkår deltog i scouternas sommarläger i Kristianstad.

Läger. Emil Lindström och Sofia Werner från Knivsta scoutkår deltog i scouternas sommarläger i Kristianstad.

Foto: Hampus Westman

Knivsta2017-08-14 09:49

Varje sommar åker Knivstas scouter på läger och i år blev det scouternas sommarläger Jamboree17 på Rinkabyfältet i Kristianstad. Emil Lindström är 11 år och var en av deltagarna från Knivsta scoutkår. Han har varit med på läger förut och tycker lägerlivet är roligt.

– Det är väldigt speciellt eftersom det är det största och längsta läger jag varit med på. Man ser tält nästan överallt, säger han.

I Jamboree17 deltog i år 11 000 personer från 29 länder.

På fredagen besökte Kungen och Drottningen lägret. Kungen som är hedersscout i Svenska Scoutförbundet gick runt på lägerområdet och hälsade på deltagarna. Lägerveckan avslutades på fredagskvällen med scenframträdanden och disco.

– Det är intressant att se variationen på scouting i olika länder som till exempel Israel och Tyskland. Vi har även fått bra kontakt med flera britter, säger Sofia Werner som är 15 år och även hon medlem i Knivsta scoutkår.

Hon har varit scout sedan 2006. Egentligen måste man vara sju år fyllda för att kunna bli medlem, men eftersom hennes pappa och äldre bror var scouter följde hon med som ledarbarn. Hon har varit med på många scoutläger men tycker årets läger var häftigt eftersom så många olika länder deltog.

– Det är en cool grej när människor från så många länder är med på samma plats och får det att fungera så bra, säger Sofia Werner.

Lägret som var på ett militärt övningsfält har byggts upp helt från grunden med olika tältbyar.

– De första dagarna var svårast när kroppen fortfarande var van vid en varm och skön säng. Vi har sovit på marken i sovsäck, säger Emil Lindström.

Några av aktiviteterna har varit olika sorters hantverk som makramé och smide, och att testa på olika utmaningar beroende på vilken åldersgrupp man tillhör. På kvällarna hade scouterna lite fritid och kunde träffa scouter från andra kårer och länder.

– En kväll hade vi lägerbål när vi tände en stor brasa som vi sjöng sånger framför, och ledarna spelade upp en sketch, säger Emil Lindström.

På fredagen besökte Kungen och Drottningen lägret. Kungen som är hedersscout i Svenska Scoutförbundet gick runt på lägerområdet och hälsade på deltagarna. Lägerveckan avslutades på fredagskvällen med scenframträdanden och disco. På lördagen begav sig samtliga deltagare hem och lämnade ett tomt Rinkabyfält efter sig.

Fakta

Scouting

Begreppet jamboree innefattar stora och internationella scoutläger

1920 anordnades det första jamboreet som hölls i England med 8000 deltagare från 34 länder

Scouterna grundades av Robert Baden-Powell

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om