Ny trafikskola i Knivsta – "Känner oss så välkomna"

Knivsta har fått en trafikskola. ”Det var fastighetsägaren som tipsade oss om att lokalen var ledig”, säger Maria Johansson, på Kullens trafikskola.

Det är många olika körmoment som eleverna går igenom på trafikskolan och som Trafikverket kräver för ett B-körkort, berättar Maria Johansson.

Det är många olika körmoment som eleverna går igenom på trafikskolan och som Trafikverket kräver för ett B-körkort, berättar Maria Johansson.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2024-05-04 16:30

Nyheten i korthet

  • Knivsta har fått en trafikskola, Kullens trafikskola, som öppnade i september.
  • Trafikskolan har två körskollärare och två receptionister, och har haft elever från Knivsta, Uppsala, Rimbo, Sigtuna och Stockholm.
  • Från 1 juli kommer Trafikverket att börja med uppkörningar i Upplands Väsby, vilket ger Knivsta-eleverna möjlighet att köra upp antingen i Uppsala eller Upplands Väsby.

Sedan i september har den nya trafikskolans två körskollärare (en man och en kvinna) samt två receptionister arbetat i Knivsta. 

– Det har gått bra hittills, vi har känt oss väldigt välkomna av Knivstaborna, säger kedjans nyanställda verksamhetschef Maria Johansson, som själv är Knivstabo.

Företaget bildades i Sollentuna 2015 och har sedan tidigare även körskolor i Sollentuna, Danderyd, Sundbyberg och Upplands Väsby.

– En nyhet är att Trafikverket från 1 juli kommer att börja med uppkörningar även i Upplands Väsby. Då kommer Knivstaeleverna att kunna välja om de vill köra upp i antingen Uppsala eller Upplands Väsby, berättar Maria Johansson.

undefined
Receptionist Bahare Davodi är en av dem på Kullens trafikskola som hjälper eleverna med både praktiska frågor och pepp. Till höger verksamhetschef Maria Johansson.

Sedan starten har även elever från Uppsala, Rimbo, Sigtuna och ända från Stockholms innerstad sökt sig till trafikskolan i Knivsta. Stadsborna kommer hit för att det är lugnare på gatorna, enligt Maria Johansson.

Men hur gör ni med träning i stadstrafik?

– I slutet av utbildningen har vi lektioner där eleverna får träna att köra motorväg eller landsväg till Uppsala. I stan får de sedan öva på exempelvis dubbelfiler och rödljuskorsningar.

undefined
Körskollärare Victor Flemström visar en av trafikskolans bilar. Många har nog sett dem rulla på Knivstas gator de senaste månaderna.

För några år sedan hade en trafikskola från Märsta en filial i Knivsta, men sedan långt tillbaka har orten inte haft någon trafikskola med egen reception på orten.

Hur väcktes idén?

– Kullens ägare fick en förfrågan från fastighetsägaren Genova om vi ville hyra lokalen här intill stationen och det passade bra, bland annat för att många barn i kommunen (framförallt i Alsike) nu har vuxit upp och nått körkortsålder.

Cirka 60 procent av körskolans elever väljer att ta körkort för automatväxlad bil.

– Samtidigt är det vissa arbetsplatser och yrken som fortfarande kräver körkort för manuellt växlad bil. Exempelvis åkerier, polisen och flera kommuner. Vissa kommuner har numera svårt att få tag i personer som kan köra deras manuellt växlade bilar, säger Maria Johansson.

undefined
Här, i trafikskolans lokaler på Apoteksvägen, hålls även riskutbildningar och handledarkurs/introduktionskurs utöver de vanliga körlektionerna som sker ute på gatorna, berättar Maria Johansson.
undefined
”Många arbetsplatser kräver B-körkort för att ens bli tilltänkt till ett jobb. Sedan är det en trygghet och frihet, inte minst om man har barn”, säger Maria Johansson.
undefined
Trafikmärken pryder skyltfönstren hos Kullens trafikskola i Knivsta.

Första stegen för att ta körkort är att ansöka om ett körkortstillstånd och göra ett syntest. Under den första lektionen kan bilskollärare göra en bedömning av ungefär hur många lektioner som behövs. Vissa har möjlighet att köra privat med en förälder först, medan andra börjar på trafikskola direkt.

– Det kan vara både för- och nackdelar med att köra privat. Risken är att man lär in fel rutiner och att det blir svårt att lära om. Vi uppmuntrar dem som även kör privat, att den de brukar köra med gärna får sitta med (tyst) i baksätet i början för att höra vad vi lär eleven.

Så lyckas du fickparkera

Trafikskolans tips: ”Så här lyckas du med fickparkeringen”

1. Placera bilen så din sidospegel är i höjd med bilens sidospegel som du ska parkera bakom.

2. Sväng ratten fullt ut åt höger och börja backa långsamt.

3. Backa tills du ser den bakomvarande bilens båda framlysen i den vänstra sidospegeln och räta upp ratten.

4. Fortsätt backa tills du kan smyga in bakom bilen framför dig.

5. Sväng vänster fullt ut och smyg in bilens framdel bakom den andra bilen framför dig.

Karta: Apoteksvägen Knivsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!