Knivsta kommun är bäst i länet vad gäller företagsklimat. Men de måste se upp om de ska behålla sin topplacering. Det sade Anna-Lena Holmström när Svenskt näringsliv nyligen presenterade sin årliga ranking av landets kommuner. Hon är regionchef i Uppsalaregionen.
Trots att Knivsta kommun sedan förra året gått från plats 33 till 29 i riket, fick de sämre betyg i hur de tillämpar lagar och regler.
– Tillstånd, tillsyn och kontroller är otroligt centralt för nöjdheten. Jag har förstått att det är knöligt kring detaljplaner och bygglov i Knivsta, men jag kan inte alla detaljer. Det blir en viktig uppgift för kommunen att ta reda på vad som gått fel, säger Anna-Lena Holmström.
Knivsta ligger ändå bra till. Vad gör de rätt?
– De har den stora fördelen att ha en stark och tydlig företagarförening. Den är ett jättebra bollplank och tar upp problem i ett tidigt skede och då blir det inga varbölder, svarar Anna-Lena Holmström.
Hon nämner också att alla politiska partier strävar efter ett gott företagsklimat. Det ger stabilitet även när majoriteter växlar efter valen.
I Knivsta finns flera forum där företagarna och kommunen kan föra en dialog. Det är nyckeln till det goda företagsklimatet enligt Lotta Wiström, ordförande i Knivstas företagarförening.
– Genom dessa möten ökar förståelsen för varandras verklighet, svårigheter och hinder och för vad vi kan utveckla tillsammans. Vi är ju kommunen allihop, säger Lotta Wiström.
Även hon nämner långa handläggningstider för detaljplaner som ett problem.
– Väntetiderna gör att en del företag ledsnar och vänder sig till andra kommuner, säger hon.
Hon märker en frustration hos företagare inför planarbeten och anser att det behövs bättre information och kommunikation.
– Ju mer man vet om något, desto lättare är det att förstå och planera, säger hon.
Lena Fransson, kommunchef i Knivsta, skulle vara förvånad om det brister i hanteringen av bygglov. Däremot kan detaljplaner ta lång tid, särskilt om de överklagas. Hon påpekar att det kan handla om många andra saker, till exempel livsmedelstillsyn och alkoholtillstånd.
– Vi kommer naturligtvis att kontrollera det här, säger hon.
Svenskt näringslivs ranking bygger på en enkätundersökning och statistik. Enkätfrågorna handlar om kommunikationer, service till företag, tillämpning av lagar och regler, tillgång på kompetens, konkurrens från kommunen samt attityder till företagande.