Knivstas äldreomsorg görs om igen

Äldreomsorgen i Knivsta organiseras om igen - efter bara ett årDen nya organisationen har inte fungerat. Det har varit rörigt med många chefsnivåer, anser personalen.

Barbro Malmström ser fram emot att rehabgruppen blir större. Här samspråkar hon med Berta Österberg som visar att takterna sitter i.

Barbro Malmström ser fram emot att rehabgruppen blir större. Här samspråkar hon med Berta Österberg som visar att takterna sitter i.

Foto: Erik Leijonhufvud

Knivsta2007-12-15 09:00
Mer tid för vårdtagarna, mer samarbete över kompetensområden och tydliga roller. Förväntningar fanns när organisationen för vård och omsorg stöptes om.
Efter ett år håller den inte ihop.
Det är inte mycket som stämt när den tidigare platta organisationen fylldes på med chefsnivåer och delades upp i olika områden. På något annat sätt går det inte att tolka kommunens egen utvärdering av den nya organisationen som sjösattes 1 januari i år. Ganska snart var det förvirring i leden om vem som bestämde över var. Det blev rörigt med en verksamhetschef under socialchefen, tre områdeschefer och under dem en rad enhetschefer.

Ekonomiskt ansvar på olika områden, men hur stort det var på olika nivåer skapade oklarheter. Hur ska en enhetschef förhålla sig till att han eller hon kan anställa, sätta lön, ha medarbetarsamtal, ansvara för arbetsplatsträffar men svävar i ovisshet om attestreglementet, det vill säga att ta ekonomiska beslut?
"Den genomförda uppföljningen visar att det finns en utbredd kritik för hur den nya organisationsstrukturen fungerar. "Kritiken består främst i att det finns en otydlighet i de olika chefsnivåernas roller", står det i utvärderingen.
Information som kommer från olika håll, en mötesexplosion som gör att det är svårt att få tag i chefer och längre beslutsvägar är annan kritik som tas upp i dokumentet.
"Utifrån att äldre- och handikappomsorgen totalt sätt är att räkna som en relativt liten verksamhet med tanke på antal brukare väcks frågan om nödvändigheten av en organisationsstruktur med fyra chefsnivåer." Med de raderna avslutas genomlysningen av omorganisationen, som efter ett år måste kläs i en ny kostym.

Agnes Jonsson, ordförande i Kommunals Knivstasektion är nöjd med att de fackliga organisationerna bjudits in i med anledning av revideringen av organisationen inom äldre- och handikappomsorgen, men kritisk till sjösättningen för ett år sedan.
- Om man lagt ned mer tid och tänkt efter lite mer så kanske vi inte behövt riva upp den efter bara ett år, säger Agnes Jonsson.
Den nya organisationen ska komma i gång i början av nästa år och innebär en plattare organisation med färre chefsnivåer. Bland annat försvinner områdescheferna. Den nya modellen innebär också att en del chefer byter plats med varandra.
- Ja, vi har kapat bort chefsled och enhetscheferna har fått ett större ansvar. Vi hoppas verkligen att det ska fungera bättre nu, säger Estelle Karlsson (m), ordförande i socialnämnden.

Barbro Malmström arbetar som arbetsterapeut på Knivsta kommun. Hon har inte trivts i de "rör" som karaktäriserat den nya modellen. Det innebar att rehabgruppen med sjukgymnaster och arbetsterapeuter splittrades upp.
- Ett år till spillo.
Så sammanfattar Barbro Malmström året med den nya organisationen.
I den före detta - platta - organisationen med ett antal enhetschefer under socialchefen hjälpte rehabgruppen vårdtagare inom särskilt boende, ordinärt boende och funktionshindrade. Barbro Malmström förklarar, när vi träffar henne på Servicehuset, att en stor fördel var att äldre och handikappade träffade samma personer i personalen.
- Vården bygger på relationer och att det finns ett förtroende, säger hon.

Med den nya organisationen delades resursteamet upp i tre små grupper på tre områden. Flytt för vårdtagare mellan områdena innebar nya kontakter.
- Att bygga upp en relation har varit omöjligt, säger Barbro Malmström.
Hon pekar också på att det funnits olika förståelse hos chefer för vikten av fortbildning och behovet av att ta in ny kunskap om nya hjälpmedel.
- Nyttan av det har ifrågasatts från vissa håll, att det är viktigare att 'vi fanns på plats', men det står i hälso- och sjukvårdslagen att vi ska ha koll på det här med hjälpmedel.
När vi sitter och pratar kommer Maud Glasberg förbi. Hon arbetar i Solköket, en verksamhet som är till för personer med demensutredning. I dag saknar hon samarbetet med den öppna verksamheten Guldkanten.
- Förr gjorde vi fler aktiviteter ihop och vi hjälpte varandra mer, säger Maud Glasberg.
Fakta:
Området Vård och omsorg i Knivsta innehåller en rad olika verksamheter: färdtjänst, hjälpmedel, särskilt boende, ordinärt boende och stöd till funktionshindrade. Totalt arbetar drygt 200 personer inom kommunens vård och omsorg.
Socialnämnden, med sju ledamöter, har det politiska ansvaret för verksamheten vård och omsorg. För nästa år har politikerna spikat en budget på cirka 150 miljoner kronor för området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!