Knivstafrisörer saknar kunskaper om egenkontroll
Kunskaper om egenkontroll och hur kosmetiska produkter ska märkas saknas hos frisörsalongerna i Knivsta. Det framgår av en tillsynskampanj som bygg- och miljönämnden genomfört.
Det innebär att varje frisör har anmälningsplikt, är skyldiga att anmäla verksamheten till tillsynsmyndigheten. I Knivsta är det lika med bygg- och miljönämnden.
I och med anmälningsplikten är barberare ålagda att göra så kallade egenkontroller. Den som ansvarar för salongen ska känna till miljöbalkens krav.
Regelbunden undersökning
Enkelt förklarat kan man säga att egenkontrollen innebär att regelbundet undersöka och bedöma risker i verksamheten, till exempel spridning av smitta, allergiska reaktioner och därefter utforma rutiner för att skapa en bra säkerhet i lokalen.
"Ingen innehavare var före inspektionen medveten om förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll, varför ingen salong kunde visa upp en dokumenterad egenkontroll. Lagstiftningen kräver att en systematisk egenkontroll bedrivs i frisersalongerna."
Så står det i miljökontorets rapport om Knivstasalongerna. Och lika dåligt är det med kunskaperna om vad lagen säger om kosmetika och hygieniska produkter:
"Ingen frisersalong kände till vilka regler som gäller för kosmetiska och hygieniska produkter."
Inte överraskad
— När man inte vet om riskerna är det svårt att ha rutiner för dem, säger Theresia Marklund, miljö- och hälsoskyddsinspektör, som skrivit rapporten.
Hon är, trots att förordningen om egenkontroller har funnits i fem år, inte överraskad över utbredd okunskap.
— Det flesta är småföretagare, och det är svårt att hålla koll på allt. Men reglerna gäller även för dem.
Theresia Marklund säger så här om riskerna för konsumenterna:
— Vissa produkter kan innehålla ämnen som enligt läkemedelsverkets föreskrifter ska ha en varningstext på svenska. Detta för att man ska veta vad som är farligt och kunna skydda sig. Det är också viktigt att konsumenten vet hur produkten ska användas så därför ska det framgå vad produkten ska användas till och hur. Om personalen inte har kunskaperna om det här kan det få allvarliga konsekvenser för konsumenten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!