Hus isolerat med halm väcker internationellt intresse

På Valloxvägen i Knivsta har en till synes vanlig villa från 1940-talet blivit högaktuell. Häromdagen fick ägarna av det så kallade Halmhuset besök av bland andra två ambassadörer.

Familjens hus byggdes med en "bortglömd" teknik som väckt intresse från utlandet. Bland andra så har Indonesiens ambassadör kommit på besök.

Familjens hus byggdes med en "bortglömd" teknik som väckt intresse från utlandet. Bland andra så har Indonesiens ambassadör kommit på besök.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2022-06-15 17:00

Paret Annika Mässing och Henric Sigurd flyttade i januari in med dottern Alma, snart 1 år, i sitt nyköpta hus på Valloxvägen i Knivsta.

– Vi fastnade för läget nära vattnet, planlösningen, husets karaktär där mycket bevarats från förr och trädgården. Vi fick helt enkelt en bra känsla när vi var på visningen, säger Henrik Sigurd.

undefined
Vardagsrummet är en stor öppen yta ihop med matrummet som båda har fullhöjd i taket. En av väggarna är klädd med en fast bokhylla och mot en annan vägg finns en stor murad öppen spis.

Vad paret inte visste då var att husets speciella isolering blivit så modern igen och högintressant för länder som Indonesien och Uruguay.

– Det här är en naturlig, miljövänlig och billig byggteknik som glömts bort. Vi deltar nu i Bapi, ett program som Energimyndigheten tagit fram för att främja tekniköverföring och underlätta kontakter mellan indonesiska intressenter och innovativa svenska företag, berättar Matt Schneider, vd på företaget Our Ecolution.

Nyligen hade företaget fått lov av ägarna att genomföra ett studiebesök i huset med två ambassadörer från Indonesien och Uruguay.

– Vi ville visa upp hur den här tekniken med pressad halm har hållit och fungerat bra i väggarna i över 70 år. Det är en billig, enkel och miljövänlig teknik som skulle passa i exempelvis Indonesien där man har en hög befolkningsökning och behöver bygga mycket och billigt, säger Matt Schneider.

undefined
"Vi hade tittat på hus länge, men fastnade till slut för det här huset och för Knivsta", säger Henric Sigurd. Både han och sambon Annika Mässing arbetar i Uppsala och bodde tidigare i en lägenhet i Industristaden.

Företaget har sedan fyra år tillbaka satsat på halmhusisolering. Bland annat har de utanför London byggt ett litet hus med stråisolering åt artisten Måns Zelmerlöw. I länder där man odlar mer ris än vete går, enligt Matt Schneider, risstrån att använda istället.

De förra ägarna av huset i Knivsta var paret Terry Carlbom (tidigare kommunfullmäktiges ordförande) och Marianne Carlbom (bland annat engagerad i Rädda Barnen), som nu har flyttat till en lägenhet i Uppsala.

– Det var den dåvarande kommunkamreren i Knivsta kommun som lät bygga sitt hus som ett experimenthus 1949. Byggmaterialet är helt intakt och har en fin värmebehållning, säger Terry Carlbom, vars familj flyttade till huset 1970.

undefined
"Att isolera med strå från vete eller ris är en gammal teknik som är glömd. Men det är ett naturligt material som finns framför våra ögon som vi glömt att vi kan använda, istället för att tillverka nytt material", säger bland andra Matt Schneider och Nathalie Green från företaget Our Ecolution.

Även de nya ägarna har upptäckt fördelarna med den ovanliga isoleringen som spar energi.

– Ja, huset är välisolerat. Speciellt efter att vi bytte fönster märkte vi det. Vi har också upptäckt att det är väldigt tyst inomhus, man hör exempelvis inte när plan flyger på låg höjd här, säger Annika Mässing och Henric Sigurd.

Båda jobbar i Uppsala och bodde tidigare i en lägenhet i Industristaden.

– Men vi ville ha ett hus med trädgård och Knivsta känns trevligt eftersom det är ett eget samhälle med en egen struktur. Inte bara en sovstad.

undefined
"Att isolera med pressat strå är en teknik som är glömd. Men det är ett naturligt material som finns framför våra ögon som vi kan använda utan att släppa ut koldioxid, istället för att tillverka nytt material", säger bland andra Matt Schneider och Nathalie Green från företaget Our Ecolution till bland andra Uruguays ambassadör Santiago Wins Arnabal i vit kavaj. I bakgrunden "Halmhuset" på Valloxvägen.

Parets planer med villan är att renovera med varsam hand. En anledning till att de fastnade för just det här huset var att många äldre delar finns kvar.

– Vi vill inte bo i något nybyggt, utan gillar att renovera och behålla det som är fint. Det här rummet föll vi för, där de förra ägarna har tagit upp taket i fullhöjd, säger Annika Mässing och visar vardagsrummet som har ett vackert mönstrat trägolv, öppen spis och snedtak upp till taknocken.

De närmaste planerna handlar om dränering och annan renovering som inte syns men som kommer hålla huset i ett ännu bättre skick.

– Bara att få så mycket större, att komma från en lägenhet och få åtta rum och kök, med stora sociala ytor uppdelade från sovrummen är himmelskt, säger Annika Mässing om vad hon gillar bäst med det speciella huset på Valloxvägen.

Villa Stråsta/Halmhuset

Väggarna består av två lager halmplattor med luftspalt mellan. Isoleringen består av 8 ton hårt hoppressad halm. Att luften pressats ur halmen gör att materialet inte är brandfarligt.

Bostadsytan är 114 kvadratmeter och källarplanet lika stort.

Att använda strån från vete- eller risproduktion är billigt och bra för klimatet. Bland annat för att det är en närproducerad restprodukt som tas tillvara samtidigt som färre kommer bränna av sina åkrar.

I Indonesien behövs cirka 1 miljon nya hus per år. 

Karta: Valloxvägen Knivsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!