Knivstabor tycker till om sin miljö

Olika boendealternativ, tillgänglighet, engagerande fritidssysselsättning och gång- och cykelvägar till skolan. Vad Knivstabor tycker är viktigt för trivseln, beror på vem man frågar.

Knivsta2006-01-30 00:00
Under hösten har Monica Jonsson, verksamhetscontroller i Knivsta kommun inventerat vad olika kategorier i Knivsta kommun anser är viktigt för att "uppleva Knivsta som ett bra samhälle att leva i".
Utgångspunkten har varit kommunens folkhälsopolicy där de viktigaste målområdena är:
* Trygga uppväxtvillkor för barn och unga.
* Att alla invånare har bra levnadsvanor.
* En bättre hälsa för anställda i kommunen.
* Att bruket av droger minskar.
Monica Jonsson har i fokusgrupper frågat vad representanter för olika samlingar i samhälle efterlyser för att må bra. Och svaren varierar.
För pensionärsrådet var prioriterade områden en fungerande omsorg, flera olika boendealternativ och att det skedde en jämn fördelning av resurser mellan äldre och yngre.

Handikapprådet lyfte fram att miljöer görs tillgängliga för alla och att "politiker och personal på alla nivåer får har kunskap om funktionshinder samt har förståelse och engagemang när de gäller funktionshinder".
Föreningsrådet var en annat grupp som är representerad i undersökningen. En öppen mötesplats och möjlighet till "engagerande fritidssysselsättning" var viktigast för dem.
Genom elevråden och rektorerna i kommunens skolor har ungas synpunkter tagits om hand. Ängbyskolan, Långhundra skola och Thunmanskolan kom in med synpunkter. Ungdomarna har mängder med förslag på vad som är viktigt för att de ska må bra: bra skolmat, mycket belysning runt gångvägar, ett större köpcentrum, gång- och cykelvägar till skolan, bättre kommunikationer, en vacker miljö är några synpunkter som politiker och tjänstemän har att ta ställning till. Från den här kategorin Knivstabor.

Och vad ungdomarna med flera tyckt till om, det ska de som sitter på kassakistan i kommunen få chans att ta del av på mål- och budgetseminarium, som i veckan genomförs på Odalgården öster om Uppsala.
Folkhälsopolicyn, och bearbetningen och konkretiseringen av den i fokusgrupperna, ska nämligen vara en utgångspunkt i budgetarbetet. Blir det så?
Monica Jonsson hoppas det.
— Ja, för det här materialet är framtaget med stort engagemang i fokusgrupperna, säger hon.
— Det är klart att vi ska ta till vara det som tagits upp. Några saker kan vi säkert åtgärda på en gång, vi håller till exempel på med ett bemötandeutbildning för att bli bättre på att möta funktionshindrade. Kommunikationer vet vi att det finns önskemål om, men det är inget vi löser på en gång, säger Camilla Westerborn (fp).
Hon lovar att läsa igenom alla synpunkter:
— Ja, absolut. Sedan får vi se vad pengarna räcker till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!