Knivstabor fick ej ordinerat kosttillskott

I genomsnitt hälften av vårdtagarna på Ängbygården i Knivsta som är ordinerade näringstillskott i samband med måltider fick inte det under oktober och november månad i år. Nu har chefen för verksamheten gjort en lex Sarah-anmälan.

Knivsta2007-12-11 18:03
Monica Södergård är enhetschef på Ängbygården. Hon har gått igenom de signeringslistor som personalen ska fylla och genomgången var nedslående:
Det visade sig att vårdtagare där det fanns beslut om extra näringstillskott bara fick det i genomsnitt varannan gång. Slarvet var med andra ord utbrett.
- Det var droppen, säger Monica Södergård och nämner att rökning och privat mobiltelefonanvändning är andra problem som uppdagats.

"Min bedömning är att denna incident härrör till att det personliga ansvaret brister och att engagemanget för verksamheten hos en del i personalgruppen är lågt och att detta i sin tur ger brister i omsorgen."
Så förklarar Monica Södergård bristerna i sin anmälan som skickats till socialnämnden i Knivsta.
Att för lite personal skulle vara förklaringen till varför många patienter inte fått sitt näringstillskott tror inte Monica Södergård är huvudförklaringen:
- Nej, eftersom rutinerna inte brustit under helger, när vi har mindre bemanning, tror jag inte det.

Vad har du själv för ansvar?
- Jag tar ansvar genom att ta tag i det här som jag gör.
Hon säger att rutinerna setts över och i dag fungerar verksamheten exemplariskt när det gäller nutritionsdelen. Personalen har haft planeringsdagar, utbildningsinsatser är planerade och ett samarbete med Uppsalahälsan ska dras i gång.
Enligt Monica Södergård har det aldrig funnits någon risk för vårdtagares hälsa eftersom de vägs regelbundet.

Och de rutinerna är säkerställda?
- Det fungerar riktigt bra, här har det inte brustit.
I anmälan tas även kontaktmannaskap, som personal har, upp som en brist. Kontaktmannaskapet innebär att personalen ska ta extra ansvar för att vårdtagares behov sprids i personalgruppen. De ska vara drivande.

Hur tror du vårdtagare och anhöriga reagerar när de får veta att det varit ungefär 50 procents chans att ordinationer om nutritionstillskott följts?
- Att det inte är acceptabelt, men att de samtidigt är tillfredsställda med att vi agerat och rättat till det här.
Missförhållandena på Ängbygården togs upp på socialnämndens möte på tisdagen. UNT har utan framgång sökt Estelle Karlsson(m), ordförande i nämnden.

Fakta:
Uttrycket lex Sarah myntades 1997 när Sarah Wägnert, som då arbetade vid vårdhemmet Polhemsgården i Solna, i tv-programmet Rapport uttalade att vårdtagare utsatts för vanvård. Det ledde till nya bestämmelser i socialtjänstlagen. Enligt 14 kap. 2§ ska den som är anställd inom service och omvårdnad av äldre och funktionshandikappade skyldiga att anmäla övergrepp, vanvård och liknande missförhållanden till socialnämnden. Bestämmelsen trädde i kraft den 1 januari 1999.
(Källa: Wikipedia)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!