Majid Ghith bor i Sverige sedan sju år tillbaka och har bott i Knivsta i fem år. Han jobbar som elektriker i Jakobsberg. Den fjärde april åkte han till Sudan för att gifta sig och fastnade sedan i striderna i Khartoum.
För fem dagar sedan lyckades han ta sig till Port Sudan – och nu är han fast. Saudiarabien släpper inte in personer med syriskt pass och Majid har inte ett svenskt pass ännu. När, och om, han kan ta sig hem till Sverige igen är fortfarande osett.
– Alla flygplatser här är stängda, säger han.
När UNT når honom under tisdagseftermiddagen är han trött och rädd. Han och frun delar ett litet rum tillsammans med ett tiotal personer.
– Det är ett svårt läge. Hundratals personer är här och väntar desperat på hjälp. Att ens skaffa mat är svårt på grund av att försäljarna utnyttjar de höga priserna och bristen på livsmedel. Många som har slut pengar väntar varje dag på hjälp från invånare i området.
Striderna i Sudan, som har pågått i snart tre veckor, har förvandlat Khartum och grannstaden Omdurman till krigszoner. Sudaneser och utländska medborgare flyr till redan överhopade Port Sudan.
– Det största problemet just nu är bristen på dricksvatten. Vi tål inte vattnet de dricker i Sudan och många som druckit vattnet har blivit sjuka. Det är svårt att få tag på sjukvård och det är stor brist på läkemedel, säger Majid Ghith.
För varje timme som går anländer fler och fler utmattade människor till hamnstaden.
Hittills har över 330 000 människor tvingats på flykt inom landet, enligt FN:s migrationsorgan IOM. Ytterligare runt 100 000 beräknas ha flytt utomlands, framförallt till närliggande länder i regionen.
– Jag har bevittnat ett fruktansvärt lidande och sett flera döda människor på gatorna. Nu har vi varit i Port Sudan i fem dagar och vi vet ingenting om vad som händer härnäst. Det är läskigt, vi väntar bara på hjälp.
Filippo Grandi, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR, varnar på Twitter för att antalet flyktingar kan stiga över 800 000.
”Vi hoppas att det inte sker, men om våldet inte stannar av kommer vi få se fler människor som tvingas lämna Sudan i jakt på säkerhet”, skriver han.
Bårhusen i huvudstaden är överfulla och anhöriga har svårt att nå och hämta sina döda, enligt människorättsorganisationer på plats.