Trots att alla kommuner i Uppsala län har olycksfallsförsäkringar för barn och elever, är Håbo den enda kommunen i Uppsala län som erbjuder heltidsskydd till alla barn och ungdomar i kommunen.
Sportlovet är knappast en rofylld period och barnfamiljer har ofta späckade scheman. Under vecka åtta fylls Uppsala läns idrottshallar, simbassänger och skridskoisar av barn och ungdomar som hoppas hitta en ny hobby. På Ängbyskolan håller man badvecka, veckan innan sportlovet.
Gula flytkuddar sticker upp ovanför den oroliga vattenytan och skapar ett gulprickigt mönster. De som tröttnat på simövningen passar på att göra ett skutt ned i det ljusblå vattnet. Ordnat kaos råder i Knivsta simhall när klass 2 A från Ängbyskolan tränar ryggsim.
– Jag kan göra bomben! ropar åttaårige Zeb Rosenlund.
– Ryggsim är sådär, säger Niklas Berkovits, som hellre jagar sina klasskamrater i vattnet.
Zeb och Niklas är försäkrade så länge de befinner sig i skolan. I Knivsta kommun försäkras barn och ungdomar enbart under verksamhetstid, det vill säga under skoldagar och resor till och från skolan. Under helger och lov får familjer i Knivsta förlita sig på att hemförsäkringen täcker eventuella skador.
– Vi har valt att enbart försäkra skoltid, på grund av budgetskäl. I grunden är det familjens ansvar att försäkra på fritiden, säger Klas Bergström (M), ordförande i utbildningsnämnden i Knivsta.
Många kommuner har stränga regler kring vilka som har rätt till försäkringsskydd dygnet runt, i majoriteten av Uppsala läns kommuner finns exempelvis ett undantag för barn i öppen förskola. I Tierp, Uppsala och Knivsta är de inte ens inräknade. Enligt Tierps kommun måste man vara inskriven i förskoleverksamhet för att få ta del av kommunens försäkringar.
– Under den här tiden är ju föräldrarna ansvariga för sitt barn och därför har vi lämnat öppna förskolan utanför. Men kanske borde vi titta närmare på det här, säger Lennart Hillberg, utvecklingsledare vid Resurscentrum för barn i Tierps kommun.
Om man inte valt att utöka sin vanliga hemförsäkring eller teckna en barnförsäkring på ett privat försäkringsbolag, kan en olycka få allvarliga konsekvenser. En barnförsäkring är ett dyrt alternativ och kan kosta upp till 2 000 kronor per år. Många väljer i stället att göra ett tillägg till sin hemförsäkring, ett så kallat fritidsolycksfallstillägg. En sådan kostar ungefär 200 kronor om året och täcker in olyckor som kan uppstå under lov, semestrar och helger. Ett annat alternativ är att teckna gruppförsäkring genom sitt jobb.
– Det är viktigare att försäkra sina barn än sig själv, eftersom vuxna har socialförsäkring och försäkring via arbetet. Barn är mycket mer utsatta än oss, säger Gunnar Olsson, ordförande på Konsumenternas försäkringsbyrå.
Kommunala olycksfallsförsäkringar ger ingen ersättning för sjukdom och inte heller för de kostnader det innebär att gå ner i arbetstid för att vårda sitt barn. För många föräldrar kan det innebära stora privata kostnader om ett barn råkar ut för en olycka där man måste vårdas hemma under lång tid.
– Det kommunala skyddet täcker inte kostnader som uppstår i familjen om ett barn blir sjukt. Överlag så är det kommunala skyddet mycket dåligt, säger Gunnar Olsson.