Knivsta utreds av Konkurrensverket

Konkurrensverket utreder om Knivsta kommun gjort sig skyldig till otillåten direktupphandling. Om kommunen fälls kan det leda till en straffavgift.

Foto: Lotta Lille

Knivsta2017-11-02 08:00

Misstanken gäller avtal om planuppdragstjänster som kommunen har ingått med ett privat konsultföretag. Enligt anmälan till Konkurrensverket ska kommunen ha upphandlat konsultföretagets tjänster i mindre poster och därmed inte kommit upp i summor då upphandling enligt LOU, lagen om offentlig upphandling, krävs.

Konkurrensverkets utredning kan leda till att Knivsta kommun tvingas betala en straffavgift, så kallad upphandlingsskadeavgift. Anmälan till Konkurrensverket gjordes i april, och utredningen är nu i sitt slutskede enligt handläggaren Björn Karlsson.

– När den är klar görs ett preliminärt ställningstagande. Har en otillåten direktupphandling skett skriver vi en ansökan om upphandlingsskadeavgift som kommunen får yttra sig om. Om vår bedömning sedan kvarstår skickas ansökan till förvaltningsrätten som beslutar om avgift, säger Björn Karlsson.

Konkurrenskommissionen, en expertgrupp inom organisationen Den Nya Välfärden, har redan gjort en bedömning av hur kommunen hanterat LOU vid upphandlingen av konsulttjänster och riktar allvarlig kritik mot kommunen.

Enligt kommissionen har alltså kommunen delat upp inköpen av konsulttjänsterna så att tröskelvärdet för LOU inte uppnåtts. I januari 2017 slöts avtal med konsultföretaget om framtagande av en ny översiktsplan, och i februari om bland annat framtagande av samrådshandlingar till översiktsplanen. Den sammanlagda kostnaden för avtalen var drygt en miljon kronor. Men kommissionen fann också att företaget i år fakturerat kommunen drygt 2,6 miljoner kronor för utförda konsulttjänster.

Per Eklund, tidigare hovrättsråd och ledamot av Marknadsdomstolen, ingår i kommissionen och citeras i ett pressmeddelande från Den nya välfärden:

– Beloppet ligger långt över vad lagen tillåter för att direktupphandling ska vara möjlig och Knivsta kommun verkar ha en nonchalant inställning till upphandlingslagen, säger Per Eklund.

Klas Bergström (M), kommunstyrelsens ordförande i Knivsta kommun förnekar bestämt att man har en nonchalant inställning till LOU:

– Vi har en löpande tjänst med konsultföretaget när det gäller planläggning. Det tror jag är helt okontroversiellt eftersom upphandlingen av sådana tjänster som vi gör tillsammans med Uppsala kommun inte är klar. Översiktsplanen är separata tjänster. Om Konkurrensverket tycker annorlunda är sanktionsavgiften ändå betydligt lägre än det statliga stöd som utgår om översiktsplanen blir klar före årsskiftet, säger Klas Bergström.

LOU

I lagen om offentlig upphandling, LOU, ligger tröskelvärdet på 1,9 miljoner kronor för upphandling tekniska planeringstjänster.

Om värdet på upphandlingen överstiger tröskelvärdet krävs skriftliga förfrågningsunderlag och att upphandlingen annonseras i EU:s officiella tidning (EUT) och i databasen TED (Tenders Electronic Daily).

Om Konkurrensverket finner att Knivsta kommun gjort sig skyldig till olaglig direktupphandling skickas ansökan till förvaltningsrätten som kan besluta om upphandlingsskadeavgift.

Avgiften ska enligt LOU vara lägst 10 000 kronor och högst 10 miljoner kronor, men aldrig mer än tio procent av kontraktsvärdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om