Knivsta tappar nyckelkompetens

Personalomsättningen på samhällsbyggnadskontoret i Knivsta har varit hög de tre senaste åren. De kvarvarande medarbetarna upplever nu att personalbristen slår hårt mot både arbetsmiljön och kvaliteten i ny infrastruktur.

Kompetensbrist. Flera byggprojekt i Knivsta kommun har bromsats eller lagts på is på grund av kompetensbrist.

Kompetensbrist. Flera byggprojekt i Knivsta kommun har bromsats eller lagts på is på grund av kompetensbrist.

Foto: Emma Eriksson

Knivsta2017-03-23 08:00

En rad tjänstemän med nyckelfunktioner har lämnat samhällsbyggnadskontoret de senaste åren. Den kompetens som försvunnit är inte ersatt helt och hållet och flera handläggare, ingenjörer och avdelningschefer som arbetar på kontoret idag bedömer att arbetssituationen är så pass pressad att den drabbar både arbetsmiljön och kvaliteten i deras arbete. I första hand är det en ledningsfråga och inte resursbrist. Många uppdrag har tagit onödigt lång tid och och många projekt har blivit försenade, hävdar de.

Irene Mårtensson, hållbarhetssamordnare, är en av dem som vill uppmärksamma kommunstyrelsen på arbetsmiljöproblemen.

– Vi är väldigt oroade över situationen på förvaltningen, men jag vill inte gå in närmare på den. Arbetsgivaren ska få möjlighet att bemöta detta nu, säger hon.

Sammanlagt är det tolv personer med nyckelkompetens som sagt upp sig de tre senaste åren. I en skrivelse till kommunstyrelsen skriver och elva personer vid förvaltningen, bland andra Irene Mårtensson, att medarbetarna varken har kunnat utföra sitt arbete på ett "professionellt sätt" eller under "rimliga arbetsförhållanden". Detaljplaner har tagits fram och mark har sålts till exploatörer, men infrastrukturen har inte planerats och byggts. Östra gärdet och och förlängningen av Centralvägen är exempel på fall som skapat oro och frustration på kontoret. Slutsatsen är att samhällsbyggnadskontoret inte kan uppfylla målen och det sker samtidigt som Knivsta kommun har stora utbyggnadsplaner. Tillväxtmål och resurser befinner sig inte i samklang.

Fackförbunden Vision och SACO är också oroade över situationen på kontoret. Precis som sina medlemmarna kräver de att kommunstyrelsen tar problemen på allvar. De pekar även på att planenheten på bygg- och miljökontoret har haft hög personalomsättning de senaste åren. Utan förbättringar riskerar samhällsbyggnadskontoret och planenheten att förlora fler anställda. Vision och SACO upplever att arbetsgivaren idag saknar förtroende för personalen och vill säga upp samverkansavtalet, ett avtal som ska ge de anställda en möjlighet att i god tid påverka beslut som rör arbetsplatsen.

Lena Fransson, kommundirektör i Knivsta, medger att kritiken är allvarlig, men påpekar att de medarbetare som slutat har gjort det av olika skäl. En av dem har inte ens arbetat på samhällsbyggnadskontoret. Och den nya samhällsbyggnadschefen tillträdde tjänsten i måndags. Utöver det har hon själv arbetat fram en ny organisation där planenheten flyttas över till samhällsbyggnadskontoret. Den nya organisationen införs den 1 augusti.

– Naturligtvis är det här allvarlig kritik. Vi har arbetat med en handlingsplan under en längre tid nu.

Har handlingsplanen haft någon effekt på arbetsmiljön ännu?

– Oavsett vilken plan det rör sig om så har den inte effekt på en gång.

Medarbetarna och fackliga organisationer hävdar att det är en ledningsfråga och inte en resursfråga. Hur ser du på det?

– Det är orsaken till att vi har arbetat med arbetsmiljön i över ett år. Kritiken är allvarlig och vi har lagt ner mycket tid och resurser på det arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!