– Anledningen till att en politisk majoritet vill genomföra köpet är att servicehuset ligger precis bakom stationen. Marken är strategiskt viktig för kommunen, säger Klas Bergström (M), ordförande för kommunstyrelsen.
I dag äger kommunen halva huset och landstinget den andra halvan. Det innebär att exempelvis Knivsta vårdcentral nu hamnar i kommunägda lokaler. I den del som kommunen köper hyr idag också en tandläkarmottagning, kommunen och Apoteksgruppen lokaler. Övriga ytor i denna halva av huset står tomma sedan äldreboendet Ängbygården flyttade till nya lokaler.
Kommunens tjänstemän avrådde från ett köp bland annat för att en framtida ekonomisk kalkyl saknas för fastigheten och för att det kommunala bolaget Kommunfastigheters ändamål är att tillgodose kommunens verksamheter med lokaler, inte att hyra ut till privata hyresgäster.
Men de flesta politikerna i kommunfullmäktige röstade ändå för ett köp av de 4 691 kvadratmeter stora lokalerna för ett pris av 20,5 miljoner kronor. Två argument under debatten var att om inte kommunen köper fastigheten så kommer någon annan att göra det och att kommunen behöver lokalerna för att locka hit fler företag.
Men vad som ska inrymmas i huset finns ingen färdig plan för. Bland dem som visat intresse för att hyra de tomma lokalerna finns en friskola, ett hotell med restaurang, en butik med restaurang, en förskola och kontorsföretag.
Samtidigt råder förvirring kring hur det närvårdsprojekt som kommunen och landstinget just nu planerar tillsammans, ska utformas ifall landstinget väljer att flytta vårdcentralen till andra lokaler.
I projektet är tanken att kommunens socialtjänst, landstingets vårdcentral med ungdomsmottagning, barnavårdscentral, mödravårdscentral och kommunens verksamheter i Fröhuset med öppna förskolan och privata vårdgivare ska kunna samarbeta på ett smidigt sätt.
– Just nu flyttar även skolornas centrala elevhälsa in här med tanke på att de ska ha nära till annan service som kan behövas för deras elever, säger Anneli Löfling (Knivsta.nu), en av politikerna som arbetat med projektet.
Hon är förvånad över att landstinget funderar på att flytta vårdcentralen.
Men Staffan Anderberg, chef på Knivsta vårdcentral och kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström, anser att närvårdsprojektet går att genomföra även om vårdcentralen flyttar till andra lokaler i centrala Knivsta.
– Våra lokaler är 33 år gamla så vi behöver nya lokaler. Det kan vi få antingen genom att renovera och stanna kvar eller genom att flytta, säger Staffan Anderberg.
Han menar att det viktigaste för vårdcentralen är att man får bra lokaler så att många vill lista sig hos dem.
– Samarbetet om dem som är sjukast är viktigt, men vi måste i första hand ta hänsyn till vad de flesta av våra patienter behöver, säger Staffan Anderberg.