Knivsta kommun till attack mot fetman
Efter helgernas matfrossa går Knivsta kommun till attack mot fetman och övervikten. Inom kort inleds folkhälsoprojektet Sockerbiten som syftar till att förbättra folkhälsan hos kommunens invånare.
- Det är viktigt med information och utbildning till barn och föräldrar eftersom maten har en allt större betydelse för hur man mår. Och man kan alltid göra ett bättre val när det gäller mat, säger Ingela Nannström, kostchef vid Knivsta kommun.
Information och utbildning om bra matvanor till barn, föräldrar och personal är därför en viktig del av projektet. Dessutom ska man ta fram en kostpolicy, samlad i en särskild kostpärm som ska finnas tillgänglig på förskolorna.
Samarbete nödvändigt
Ett samarbete mellan personal och föräldrar anses vara absolut nödvändigt för att nå målet: friska, glada och normalviktiga barn i Knivsta kommun.
Under projekttiden kommer en sensorisk analys att genomföras vilket innebär att deltagarna kontinuerligt får vänja smaksinnet från sötaste sött till mindre sött.
- Det går inte att helt och hållet ta bort socker. Det får heller inte bli för drastiskt eller extremt, men undan för undan kan man minska på sockret, säger Ingela Nannström.
Fetma och övervikt är en folksjukdom som ökar i hela samhället, framför allt hos barn. Fetma i vuxen ålder är svårbehandlad.
Näringsrik kost
Senare års forskning visar att överflödet av fett och socker men även ärftliga faktorer ligger bakom övervikt och fetma. För att barn ska utvecklas normalt är näringsrik kost avgörande. Därför anses det oerhört angeläget att förebygga övervikt och fetma hos barn.
Knivsta kommun söker nu 65 000 kronor hos landstinget i Uppsala län för att genomföra projektet som pågår året ut. Under 2007 ska verksamheten utvärderas. Om projektet slår väl ut ska metoden även införas i övriga förskolor i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!