Knivsta kommun tar ett klimatkliv

Knivsta har beställt en koldioxidbudget. Målet är att minska kommunens klimatpåverkan för att leva upp till Parisavtalet.

Isak Stoddard på Cemus är projektledare för koldioxidbudgetprojektet.

Isak Stoddard på Cemus är projektledare för koldioxidbudgetprojektet.

Foto:

Knivsta2018-08-22 07:00

Klimatförändringarna är globala, men lösningarna finns till stor del lokalt och regionalt. Det är i kommuner och landsting många av åtagandena ska omsättas i praktisk handling.

– Det är på lokal nivå saker händer. Trögheten är mindre där än på nationell och internationell nivå, säger Isak Stoddard.

Han är projektledare på Cemus (Centrum för miljö- och utvecklingsstudier), som tillsammans med Uppsala universitet och Ramboll driver ett projekt för att beräkna kommunala, regionala och länsvisa koldioxidbudgetar, det vill säga hur mycket som kan släppas ut för att hålla sig inom ramen för Parisavtalet.

Projektet startade när Järfälla kommun hörde av sig till Uppsala universitet och bad om hjälp. I Uppsala finns nämligen en gästprofessor med expertis på koldioxidbudgetar, britten Kevin Anderson. Nu har projektet utökats så att alla som vill kan delta.

Kommunstyrelsen i Knivsta har beslutat att Knivsta ska ingå i projektet. Mot en kostnad på 25 000 kronor får kommunen hjälp att räkna ut sina koldioxidutsläpp samt maxgränsen för att nå Parisavtalets 2-gradersmål för den globala uppvärmningen. Initiativet kommer från Vänsterpartiet.

– Vi måste prioritera rätt från början och inte gissa vilka effekter olika åtgärder får, säger Christer Johansson (V).

Projektledaren Isak Stoddard på Cemus tycker det är roligt att en kommun i Uppsala län har hakat på. Han menar att det är en fördel för Knivsta kommun att börja jobba med detta redan nu.

– Klimatförändringarna är en ackumulativ utmaning. För varje år man väntar blir utsläppsmålen tuffare, säger han.

Forskningsprojektet innehåller även metodutveckling för att göra klimatvetenskap tillgänglig för tjänstemän, förtroendevalda och medborgare. En ambition är att utveckla ett digitalt verktyg för att beräkna koldioxidbudgetar och interaktivt testa hur olika åtgärdsförslag bidrar till att nå uppsatta klimatmål.

– Vi understryker hur otroligt bråttom det är om vi ska leva upp till åtagandena i Parisavtalet. Som välfärdsland med en väl fungerande infrastruktur har Sverige bättre förutsättningar och ett större ansvar att minska sina utsläpp än många andra länder, säger Isak Stoddard.

Kommuner, landsting och länsstyrelser har till 31 augusti på sig att anmäla deltagande i projektet. Även länsstyrelsen i Uppsala län har hakat på och kommer liksom Knivsta kommun att få sin koldioxidbudget levererad senast 31 oktober.

– Klimatbudgeten ger oss en plattform. Sedan måste vi få in det här i en miljöplan. I förlängningen hoppas jag att vi anställer en miljöchef, säger Christer Johansson (V).

Fakta

Parisavtalet

I december 2015 enades världens länder om ett nytt klimatavtal som ska börja gälla senast år 2020. Det innebär att världens länder förbinder sig att agera och begränsa den globala uppvärmningen till under 2 grader, med ambitionen att sikta på 1,5 grader.

De nödvändiga utsläppsminskningarna ska ske enligt den bästa tillgängliga vetenskapen.

Länder med större möjlighet att nå målen ska hjälpa länder med sämre förutsättningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om