Knivsta kommun kritiseras av Datainspektionen

Knivsta kommun är en av flera som kritiseras av Datainspektionen. Trots tidigare påpekande kan hundratals handläggare vid kommunernas socialnämnder fortfarande använda mycket integritetskänsliga uppgifter på ett olagligt sätt, enligt en uppföljning av DI.

Knivsta2005-07-08 00:00
— Det är illavarslande att våra beslut inte följs, säger Johan Sehlström, jurist vid DI, som tror det kan bli aktuellt med polisanmälan om det inte blir bättring.
DI kräver att antalet personer som kan göra känsliga sökningar ska begränsas och att övriga handläggare bara får använda begränsade sökbegrepp. Inspektionen anser också att sökningar bör loggas, vilket gör det möjligt att se vem som gjort sammanställningar.

Otillåten sökning
Enligt DI kan socialnämndernas tjänstemän otillåtet söka uppgifter i registren om till exempel brott och tvångsomhändertaganden.
— Vi har svarat Datainspektionen att vi försöker åtgärda det här. En del pågår redan, annat kommer vi att ta tag i efter sommaren, säger Camilla Westerborn (fp), ordförande i Skol-, kultur- och socialnämnden i Knivsta kommun.
När Datainspektionen förra året granskade förhållandena visade det sig att var tredje kommun saknade rutiner för att hantera sekretessbelagda uppgifter. Redan då påpekade DI bland annat att socialnämnderna inte kan skylla på sina handläggarsystem som bäddar för att känsliga personuppgifter hanteras på ett olagligt sätt.
— Vi kommer inte att överklaga eller sätta oss emot det här. Vi håller med DI om att det är viktiga frågor. Men det är en viss process att ändra det tekniska systemet, svarar Camilla Westerborn.
Började ni för sent?
— Det kan jag inte säga. Men de här frågorna har kanske inte uppmärksammats tidigare.
När kommer detta att vara åtgärdat?
—Det kan jag inte heller säga. Det är en teknisk fråga. Men jag tror att många kommuner har samma problem, och kommer att driva på leverantörerna av datorprogrammet att hitta lösningar.


"I allas intresse"
Socialnämnder som trotsat DI enligt uppföljningen finns bland annat i Knivsta, Upplands Bro, Karlstad och Haninge.
DI kräver nu ett möte med organisationen Sveriges kommuner och landsting för att få ordning på frågan.
— Det ligger naturligtvis i allas intresse att den här frågan löses, säger Staffan Wikell, jurist hos Sveriges Kommuner och Landsting som välkomnar ett möte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om