Sedan årsskiftet är det förbjudet att elda upp trädgårdsavfallet på tomten, enligt Naturvårdsverket som följer EU:s nya avfallsdirektiv. I stället ska avfallet läggas i en kompost eller lämnas på en återvinningsstation. Undantag kan göras för den som bor på landet och för högtider som kommande valborgsmässoafton. Men då krävs dispens från kommunen.
Syftet är ökad återvinning och minskade utsläpp av koldioxid och ohälsosamma rökgaser. Men reglerna har kritiserats för att vara motstridiga och otydliga, bland annat av branschorganisationen Avfall Sverige.
Enligt Knivsta kommun är det oklart hur EU-direktivet ska tolkas.
– Naturvårdsverket har gjort en rätt hård tolkning och vi uppfattar att det finns olika tolkningar av reglerna, säger kommunalrådet Matilda Hübinette, kommunstyrelsens ordförande samt ledare för det styrande lokalpartiet Knivsta.nu.
Både Uppsala och Östhammars kommun har information om det nya eldningsförbudet på sina hemsidor. Men i exempelvis Heby och Enköping framgår bara att reglerna ska uppdateras, men inte på vilket sätt. Tierp, Sigtuna och Knivsta har ingen ny information alls på nätet, utan där finns de gamla reglerna kvar som tillåter eldning i begränsad omfattning.
Nu ska Knivsta kommun undersöka om EU-direktivet kan bedömas mindre strikt. Matilda Hübinette påpekar att exempelvis Halmstads kommun inte anser att de behöver ändra sina lokala regler för trädgårdsavfall på grund av EU-direktivet.
– Det är en intressant tolkning som jag har bett förvaltningen titta på, säger hon och kallar eldningsförbudet för ”överförmynderi” och tycker att folk borde få bestämma själva.
Hon säger att det givetvis är bra att lämna avfallet på återvinningen, men speciellt på landsbygden har alla inte den möjligheten. De nya reglerna kan även få negativa konsekvenser för företag inom jord- och skogsbruk om de inte får elda upp exempelvis skogssly, menar hon.
Kommuner kan ha olika lokala regler för eldning, förutsatt att lagstiftningen följs. I Knivsta är det sedan tidigare förbjudet att elda trädgårdsavfall inom tätbebyggda och detaljplanerade områden mellan 1 april och 30 september, med undantag för 30 april. Men för den som bor på landet har det varit tillåtet – så länge det inte är brandrisk eller utsätter andra människor för hälsorisker.
Kommunstyrelsens ordförande utesluter inte att reglerna kan ändras för detaljplanerade områden, men påpekar att kommunen måste följa gällande lagar.
– Vi vill att Knivstabor även fortsättningsvis ska få göra en liten majkase på tomten på valborgsmässoafton. Men de flesta som bor centralt åker till återvinningen och det är att föredra. Vi gör en översyn om något behöver förbättras i kommunens regler i dag och av de nya reglerna, säger Matilda Hübinette och lovar besked "inom kort".
Och det handlar om att lätta på reglerna?
– Ja, i alla fall när det gäller Naturvårdsverkets tolkning. Vi ska framför allt ta ställning till om det nu är i princip helt förbjudet att elda.
Matilda Hübinette bor själv i det detaljplanerade villaområdet Haknäs, väster om Knivsta.
Brukar du elda på din tomt på valborg?
– Det har hänt tidigare. Men jag har åkt till återvinningscentralen också och komposterar en hel del från trädgården så att det blir jord.