En av de största utmaningarna för en ny gymnasieetablering blir att få eleverna att välja den. De flesta som går ut nian uttrycker att det är skönt att komma bort från Knivsta.
– Det handlar om att erbjuda ett bra alternativ, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande i utbildningsnämnden.
I en rapport från 2015 berättar elever i årskurs 9 vad de önskar av en gymnasieskola. Dit hör att den är speciell och en av de bästa, att den har bra lärare, bra mat, studiemotiverade elever och samarbete med universitetet. Dessutom måste Knivstas centrum bli intressantare att vistas i. "Knivsta är en död håla, händer inget kul", säger en elev. Det är också avhängigt att ungdomar från andra orter går på skolan. En elev säger att "grejen med att börja gymnasiet är att träffa nya människor".
Enligt befolkningsprognosen kommer antalet Knivstabor i åldern 16–18 år att nästan ha fördubblats om sju år, till 910. Man räknar med att 430 elever räcker som underlag för en ny gymnasieskola. Ambitionen är att även locka elever från andra kommuner. Men alliansen är inte beredd att låta kommunen göra den investering som krävs.
– Om vi får någon annan att investera är det positivt. Kommunen har så många andra utgifter framöver, säger Björn-Owe Björk.
Där får han mothugg från S, V och KNU.
– Vi vill öppna för en gymnasieskola i kommunal regi och inte ragga friskolor. Att initialt räkna bort ett kommunalt gymnasium tycker jag är fel, säger Claes Litsner (S).
Vinstdiskussionen finns där också.
– Vi betalar ändå en elevpeng. I ett frigymnasium läcker pengar ut i någon form av vinst, säger Claes Litsner.
Alliansens drev igenom sitt förslag att uppdra åt utbildningschefen att börja arbetet med att försöka få friskoleaktörer intresserade av att bygga och driva en gymnasieskola med de tre populäraste programmen bland Knivstas ungdomar: samhällsvetenskaps-, naturvetenskaps- och ekonomiprogrammet.
Tidsplanen är att den ska vara i drift 2025. Om ingen friskoleaktör visar intresse är det inte uteslutet att det blir en skola i kommunal regi ändå, enligt utbildningschef Hans Åhnberg.
– Ingen dörr är stängd.
Förutsättningar för att lyckas attrahera elever oavsett driftsform bedöms vara ett stationsnära läge, intressanta program och en bra inriktning. Redan nu finns tankar på samverkan med näringslivet.
– Det måste finnas ett väl genomarbetat koncept, säger Hans Åhnberg.