Efter årsskiftet 2019 kan medborgarförslag bara lämnas elektroniskt i Knivsta kommun. För att ett förslag ska beredas krävs minst 100 namnunderskrifter.
Trots en licenskostnad för IT-systemet på 30 000–50 000 kronor per år, kommer kommunen att spara pengar på digitaliseringen. I dag måste nämligen alla medborgarförslag beredas.
– Vi har kontinuerligt 30–40 förslag under beredning. Det kräver enorma mänskliga utredningsresurser, säger fullmäktiges ordförande Kenneth Gunnar (KNU).
E-förslag lämnas och publiceras på kommunens hemsida där andra kan läsa dem. Den som sympatiserar med ett förslag har 90 dagar på sig att underteckna det. Personer utan datorvana kan få hjälp av servicecentret i kommunhuset.
När ett förslag fått minst 100 namnunderskrifter utreds det av kommunens tjänstemän och tar den vanliga turen via en nämnd och kommunstyrelsen innan det når kommunfullmäktige för beslut.
– Det är bra att man bara kan stötta förslag och inte lämna några negativa kommentarer, säger Christer Johansson (V).
Lennart Lundberg (KNU) tror att det här kan intressera yngre att ge förslag och Claes Litsner (S) betonar fördelen med att det inte går att programmera en robot att gilla förslag.
– Man måste ragga åsiktsfränder, säger han.
Anne-Marie Morhed (L) lyfter fram att förslagen får större tyngd när de har ett bredare stöd.
– E-förslag ger också en effektivare hantering och bättre inblick i vad som pågår, säger hon.