Örjan Brodin är polisens kontaktperson i Knivsta. Hans uppdrag är att hålla i kontakterna med kommunen, skola, företagare med flera.
– På onsdagseftermiddagarna finns jag på poliskontoret för Knivstabor som vill komma och prata om brott, övervakning med mera. Är dörren öppen så går det förstås att komma in och prata med mig även andra tider i veckan.
Vad kan du hjälpa till med?
– Det jag arbetar mest med är förebyggande åtgärder tillsammans med andra. Brott ska anmälas genom att man ringer 114 14. Men om man har frågor så går det alltid att börja här så kan jag hjälpa till att lotsa rätt.
Vilka brott är vanligast i Knivsta?
– Inbrottsstölder återkommer i perioder. Närheten till E4 gör att de som far genom Sverige för att göra inbrott stannar här ibland. Många kommuner utmed motorvägarna drabbas. De senaste åren har det varit lite värre, men i år har det inte varit så många inbrott eftersom vi har fått tag i några ligor.
Vad kan man göra för att skydda sig?
– Har man en fungerande grannsamverkan så är chansen att klara sig mycket högre. Att ha koll på när grannarna är bortresta, att hjälpa till med att sopa snö, tömma brevlådan, hänga ut tvätt och ha bra belysning är viktigt. Utöver det är det bra att ha larm på sin villa.
Finns det något mer som är speciellt för Knivsta?
– Ja, här känner sig befolkningen tryggast i länet och ligger även högt i landet enligt de senaste undersökningarna. Visst finns det narkotika och annan brottslighet även i Knivsta, men för de flesta är Knivsta ett tryggt villasamhälle där många har det ganska bra ställt.
Ser du några risker nu när kommunen växer?
– Nej, men det är alltid bra att arbeta förebyggande. Vårt fokus i Knivsta ligger på ungdomar. Vi vill ha ett så bra samarbete som möjligt med socialförvaltningen, skolor, fritidsgårdar med flera i Knivsta. Ju tidigare man gör något, desto bättre.
Hur ser du på det nya flyktingboendet?
– Jag tror inte att det kommer påverka Knivsta så mycket eftersom varje person kanske bara kommer att stanna här i några dagar.
Vad gör du mer i Knivsta?
– Vi arbetar just nu med att hitta ett bra medborgarlöfte i samarbete med Knivstaborna. Vi har bland annat haft ett öppet möte för att samla in önskningar. Många önskar fler synliga poliser i Knivsta. Tyvärr är även Uppsalapolisens läge ansträngt just nu eftersom vi måste hjälpa till i Stockholm och i Skåne, men jag hoppas att vi snart ska få egna operativa områdespoliser som kan synas mer på gatorna i Knivsta.
Vad har du arbetat med tidigare?
– Jag har arbetat som polis i 35 år, bland annat i Stockholm och på rikspolisstyrelsen, som närpolis i Knivsta 2008, som biträdande närpolischef i Tierp och som trafikutredningsansvarig i Uppsala. Jag har även gjort en del utlandsuppdrag under årens lopp. Exempelvis i Serbien, på Cypern och åt FN i Östtimor. I Östtimor hade rebellerna slagit ut poliskåren och vi arbetade med att stötta och få igång de lokala polisstationerna igen.