Att köpa livsmedel som producerats långt borta kanske inte alltid är ett dåligt val ur miljösynpunkt, men en nackdel är att vi då har väldigt svårt att kontrollera hur varan producerats och av vem. Vi kan till exempel inte säkert veta vilka insatsmedel (t.ex. bekämpningsmedel, gödselmedel och läkemedel) som används, hur djurskyddet sett ut eller vilka villkor de som arbetat med att producera varan haft.
Vi tycker att LOU borde ändras i dessa avseenden. Därför la vi i Miljöpartiet, tillsammans med KD, en motion 2006 där vi föreslog att Knivsta kommun skulle upprätta en upphandlingspolicy där etiska hänsyn tas samt ansöka hos regeringen om att få bli försöksområde där man får göra avsteg från lagen och närproducerat får prioriteras. Man måste inte alltid acceptera saker som de är, ibland bör man istället våga ta första steget till förändring. Detta var vår motions syfte.
Förslaget om upphandlingspolicy har bifallits tidigare, men kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige på senaste sammanträdet var att avslå motionens andra del och istället tillsätta en fullmäktigeberedning med uppdrag att utvärdera effekterna av kommunens upphandlingspolicy, samt föreslå riktlinjer för kostfrågor. Detta bifölls också. Dock röstade en majoritet av fullmäktiges ledamöter även för ett tilläggsyrkande om att denna beredning som en av sina uppgifter ska ha att arbeta med en sådan ansökan till regeringen som vi föreslagit i vår motion.
Klok upphandling handlar förstås om mer än än att välja producent. Vi måste också fundera på vad vi ska köpa. Kan vi servera mer vegetariskt i kommunens verksamheter? Vilket slags kött ska vi välja, vilka grönsaker och frukter? Kan vi i större utsträckning handla efter säsong? Det finns mycket att tänka på och vi tycker att det är bra att kommunen genom dessa beslut tar ett helhetsgrepp på matfrågan.
För miljöpartiet i Knivsta
Kerstin Umegård , gruppledare
Rolf Samuelsson, ordförande i socialnämnden
Sara Antell, ledamot i bygg-och miljönämnden
Mikaela Gönczi, ersättare i utbildningsnämnden