Nu har kommunstyrelsen sagt ja till reservatsplanerna.
En av många Knivstabor som jobbat för att rädda området är botanikern Ulf Swensson.
– Äntligen. Det är verkligen roligt att Knivsta kommuns politiker har hörsammat sina kollegors förslag och att arbetet som Trunstagruppen gjort tillsammans med Knivsta kommun och Upplandstiftelsen uppskattas. Att politikerna förstått att man måste spara gröna områden, särskilt invid samhällen som växer snabbt i alla riktningar, är naturligtvis otroligt goda nyheter, säger Ulf Swensson.
Sedan Knivsta blev egen kommun har ideella krafter arbetat med att restaurera och bevara området. Men redan på 1960-talet, då området hotades av en sträckning av E4:an, krävde Knivstabon Lars-Göran Lindberg att områdets natur skulle skyddas för framtiden.
I september 2003 skrev Ulf Swensson till Knivsta kommun för att uppmärksamma kommunen på området. År 2004 påbörjades arbetet med att återskapa sjön och röja hagmarken från slån och annan buskage. Det arbetet pågår än i dag under ledning av Trunstagruppen.
Ulf Swensson tror att Artdatabankens naturvårdspris till Trunstagruppen år 2015 har gjort att området fått mer uppmärksamhet och att det har skapat en politisk förutsättning för ett reservat.
Trunsta träsk och Gredelby hagar omfattar 30 hektar. Marken ägs av Knivsta kommun. Det slutgiltiga beskedet om naturreservat tas av kommunfullmäktige.