I en enkät som gjordes 2018 svarade 76 procent av besökarna på Knivsta bibliotek att de var mycket nöjda. Personalen beröms som vänliga, kunniga och hjälpsamma. En person beskriver dem och biblioteket som en "ljuspunkt i den i övrigt kulturfattiga kommunen".
– Det är roligt att få så bra gensvar och omdömen, men om man inte puttar in mer resurser kan det inte bli bättre och bättre, säger bibliotekschefen Gunnel Stjernvall.
Utökade öppettider är ett återkommande önskemål men en omöjlighet med dagens bemanning. På frågan om biblioteket är prioriterat av politikerna svarar Gunnel Stjernvall med statistik från Kungliga biblioteket. I snitt har folkbiblioteken 0,5 anställd per 1 000 invånare.
– Vi är 6,75 på 18 000 invånare. Om vi legat på snittet hade vi varit nio anställda.
I januari påbörjas arbetet med att ta fram en ny biblioteksplan för fyra år framåt. Då är det bra att ha enkätsvaren i ryggen. Biblioteket har redan hörsammat en del önskemål. Dit hör fler böcker på engelska och fler stick- och virkböcker. De har köpt in fler ljudböcker som inte är deckare och flyttat dem till en bättre plats. Och snart ska de sätta upp en tavla som visar var böckerna finns för att göra det lättare att hitta.
Ett annat förslag kom över disk härom veckan, att tydligt markera okända personers levnadsöden. Gunnel Stjernvall går till biografihyllan, drar ut "Den ofrivillige soldaten" av Leopold Brunner och visar den nya orange märkningen.
– Lågt hängande frukter behöver vi inte vänta med att genomföra.
Gruppen som ska ta fram en ny biblioteksplan består av bibliotekspersonal, politiker i kommunstyrelsen och utbildningsnämnden samt chefen på kultur- och fritidskontoret.
– Min tanke är att ta avstamp i den nu gällande som är ganska bra. Jag vill inte bara byta datum på den, men inte heller uppfinna hjulet på nytt, säger Gunnel Stjernvall.
En biblioteksplan är ett styrdokument som alla folkbibliotek ska ha enligt lag. Det finns också en bibliotekslag som styr prioriteringarna. Om medlen inte ökar i takt med att folk flyttar in, måste biblioteket följa bibliotekslagen ännu hårdare. Det skulle bland annat innebära ett ökat fokus på barn och minoriteter, vilket troligen skulle upplevas som en försämring för andra grupper.
– Det finns inga indikationer på ökade medel, men man ska inte kasta in handduken, säger bibliotekschefen.