I tre månader har SUN, samhällsutvecklingsnämnden, redovisat ett underskott på 23,7 miljoner kronor. Försäljningsintäkterna beräknas bara uppnå 30 procent av den totala budgeten, bland annat på grund av att hotellprojekten vid järnvägsstationen ligger vilande.
Mikael Rye-Danjelsen (Knivsta.nu), är kritisk till att nämnden inte ser tillräckligt allvarligt på siffrorna och att man inte anmäler minusresultatet till kommunfullmäktige och begär en justerad budget.
– Det har gått fyra månader av året och vi har inte gjort någonting åt den ekonomiska situationen. Vi har bara anmält ekonomirapporten till kommunstyrelsen. Det finns risk att revisorerna och ytterst fullmäktige anser att vi är försumliga säger Mikael Rye-Danjelsen.
Han är också kritiskt till exploateringsorganisationen som helhet, både politiskt och på förvaltningsnivå, och menar att varken politiker i SUN eller ansvariga tjänstemän har en helhetssyn över byggprojekt och försäljningar.
– På senaste mötet fanns det flera ledande tjänstemän på plats men ingen kunde förklara vad årets försäljningsbudget bestod av, säger Mikael Rye-Danjelsen.
Exploateringschef Anders Carlquist säger till UNT att han inte känner till att SUN går back och hänvisar ekonomifrågor till ekonomichefen. Han menar att förvaltningen har full koll på vilka byggprojekt man jobbar med och säger att tjänstemännen kontinuerligt informerar politiken om vad som är på gång. Att alla i nämnden inte känner till allt ser han som naturligt.
– Vi möter ett mycket stort intresse för bostadsbyggande i Knivsta och det är omöjligt att informera om alla kontakter som tas, säger Anders Carlquist.
Mikael Rye-Danjelsen skulle helst se att kommunstyrelsen ser över kommunens organisation för exploateringsverksamheten. Han anser att det är en mycket allvarlig fråga som kan få konsekvenser för kommuninvånarna.
– Prognosen för Knivsta är ett totalt underskott på 28 miljoner, det motsvarar mer än 50 öre i skattehöjning och det är mycket pengar i en mindre kommun.
Klas Bergström (M), ordförande i SUN och kommunstyrelsen, ser inget behov av en skattehöjning och pekar på positivt resultat 2016.
– I grund och botten har Knivsta en sund ekonomi med god soliditet. Kommunens tillväxt ger goda förutsättningar men det är svårt att beräkna exakt när försäljning av mark sker i tiden.
Han skriver i ett mail att man har anmält om underskottet till kommunstyrelsen och att de i sin tur rapporterar vidare till kommunfullmäktige.
Både Mikael Rye-Danjelsen och Kerstin Umegård (MP) har gjort ett yrkande att nämnden ska anmäla underskottet i SUN till kommunfullmäktige.