Klart: omstritt byggprojekt blir av

Köpeavtalet för kvarteret Virkesladan har gått igenom och pengarna ska trilla in före årsskiftet. Den nya ägaren lovar byggstart i januari eller februari.

I fyra år arbetade Rosendal Fastigheter med byggprojektet Sågverket. I juli gav de upp. Då tog T. Andréasson Fastighetsbolag AB, TAFAB, över och nu börjar det hända saker.

I fyra år arbetade Rosendal Fastigheter med byggprojektet Sågverket. I juli gav de upp. Då tog T. Andréasson Fastighetsbolag AB, TAFAB, över och nu börjar det hända saker.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2019-11-28 06:00

Efter många turer närmar det sig byggstart för projektet Sågverket på tomten Virkesladan mitt i Knivsta. Kommunstyrelsens beslut om försäljning överklagades, men överklagandet underkändes så nu gäller köpeavtalet.

– Vi inväntar att träffa kommunen och betala. Sedan har vi bygglovsansökan som vi jobbat frenetiskt med och som vi lämnar in nästa vecka, säger Thomas Andréasson, ägare och vd på T Andréasson Fastighetsaktiebolag, TAFAB, som tog över byggprojektet från Rosendal Fastigheter i juli i år.

Byggstart blir i januari eller februari 2020. Normalt tar det minst två år att få ett sådant bygge färdigt, men enligt Thomas Andréasson ska de klara det på ett år.

– Med vår byggteknik med prefabricerade byggmoduler går det dubbelt så fort, säger han.

Lägenheterna blir mindre än i den ursprungliga planen. De ska även bygga 49 lägenhetshotellrum. Bottenvåningen blir en galleria på 1 500 kvadratmeter.

– Vi följer detaljplanen, men har gjort lite förändringar för att bygga smartare och mer kostnadseffektivt, säger Thomas Andréasson. 

Mer vill han inte avslöja i nuläget.

– Du kommer att få se när vi skickar ut ett pressmeddelande. Vi har gjort en datoranimering tillsammans med kommunen, säger han.

Blir det fortfarande ett tolvvåningshus?

– Ja.

Till skillnad från tidigare planer blir det däremot inga bostadsrätter alls, utan enbart hyresrätter, 112 stycken.

– Bostadsrätter går inte att sälja på ritning längre. Folk vågar inte köpa en lägenhet 2,5 år innan de får tillträde. Nu bygger nästan alla hyresrätter eller säljer färdiga produkter, säger Thomas Andréasson.

För kommunen innebär det här att de får in köpeskillingen före årsskiftet, 35 miljoner kronor. Då vänder kommunens ekonomiska prognos för år 2019 från minus 15 miljoner kronor till plus 11 miljoner. Nettopengen är 26 miljoner kronor, eftersom kommunen haft kostnader bland annat när de köpte tomten. Pengarna täcker nästan helt tidigare förluster för åren 2017 och 2018. Kommunalrådet Peter Evansson (S) är nöjd. 

– Vi på kommunen tycker det är trevligt att bygget kommer igång, så att vi får ett riktigt torg med verksamheter och aktiviteter. Jag tror att många medborgare är trötta på att ha en grusplan mitt i centrum som inte fyller någon funktion. Nu blir det affärer och liv här i stället, säger han.

TAFAB ska bygga tillsammans med Amasten Fastighets AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!