En månad efter skolstrejken för klimatet 15 mars har Knivstas Future skaffat en logotype och bildat en kärna av cirka tolv personer. De har möten flera gånger i veckan och chattar varje dag. Närmast planerar de en skräpplockardag i Alsike på annandag påsk 22 mars.
Mycket skräp kommer i dagern när snön smälter. De har köpt in nedbrytbara sopsäckar och utlovar priser till dem som samlar in mest skräp. Det finns ett annat syfte också. Skolstrejken orsakade mycket uppståndelse.
– Vi vill visa folk som trodde att vi gjorde det bara för att skolka att vi kommer fortsätta att kämpa för miljön, säger Ingrid Nordin.
Alla i kärntruppen går på Adolfsbergsskolan i Alsike och är mellan 13 och 16 år.
– Vi har möten, ringer samtal, beställer grejer, planerar och diskuterar, berättar Elleonora Ali Uddman.
Det var hon som tog initiativet till skolstrejken i mars. Direkt fick hon uppbackning av Ingrid Nordin. Nu håller de i mötena, men betonar att alla är lika delaktiga.
Några lokalpolitiker har uppmanat dem att ställa frågor på allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige. Det kommer de att göra i maj.
Vad ska ni fråga?
– Trots att Knivsta är en liten kommun är de långsamma på att svara på frågor. Hur kan kommunen utveckla kommunikationen mellan politikerna och förvaltningen och dem som bor här?, säger Ingrid Nordin.
Den andra frågan är mer som ett krav, förklarar Elleonora Ali Uddman.
– Finns det planer på att uppdatera kommunens miljöprogram? Det som finns är verkligen inte i linje med Parisavtalet, säger hon.
De har också en del att önska när det gäller informationen på kommunens hemsida.
– Meningen är att skapa debatt så att miljöfrågorna uppmärksammas. Vi vill ha förändring och det måste ske väldigt snart, säger Elleonora Ali Uddman.
Efter skolstrejken i mars åkte sex av ungdomarna till Stockholm och skolstrejkade en gång till. I samband med det gjorde de ett studiebesök i riksdagen, inbjudna av miljöpartisten och tidigare miljöministern Karolina Skog.
– Vi har bara hållit på i en och en halv månad och är fortfarande i starten. Det är jättejätteroligt, det bästa jag har gjort, säger Elleonora Ali Uddman.
I början var de chockade över kritik och glåpord från vuxna och jämnåriga bland annat för att de skolkade. Nu har de vant sig.
– Om folk är elaka gör det mig bara ännu mer engagerad, säger Ingrid Nordin.
– Ja, det är som att hälla olja på elden, säger Elleonora Ali Uddman.