Kameraövervakning ger resultat

De grundskolor som satt upp bevakningskameror på skol­gården har inte gjort det ­förgäves. Kraftigt minskad förstörelse är den odelade uppfattningen bland skolorna, visar en genomgång som UNT gjort.

Foto:

Knivsta2008-02-12 07:52
Västerängsskolan i Bålsta, Örsundsbroskolan, Stenhagen­skolan i Uppsala och Thunmanskolan i Knivsta har alla sökt och fått tillstånd från länsstyrelsen att bevaka sina skolområden med kameror. Det har lett till att skadegörelsen minskat med upp till 90 procent.
- Vi ser ett klart samband mellan det att vi satte upp kameror 2006 och det att det knappast varit någon skadegörelse alls på senare tid, säger Carolin Singelman, biträdande rektor vid Västerängsskolan i Bålsta.

Hon säger att tillståndet i dag inte har några likheter med tiden innan skolan blev med kameror. Efter varje helg var det något som hänt. Vardagen fylldes med glaskross och inbrott.
Det är en verklighet som Göran Adolfsson, biträdande skolledare på Stenhagenskolan känner igen. För fyra år sedan sattes ett tiotal kameror upp för att stävja den höga inbrottsfrekvensen och den bekymmersamma situationen med krossade fönster.
- Det var för stora kostnader helt enkelt, säger Göran Adolfsson.
Han har inga siffror på hur mycket pengar skolan tjänat på att kamerorna, men effekten tillskriver han investeringen i övervakning.

Några besvär från elevernas sida har han inte hört. Ingen har kommit till honom och berättat om obehagskänslor på grund av kamerorna.
- Jag umgås mycket med eleverna och om någon mått dåligt hade de kommit till mig.
Thunmanskolan satte helt nyligen i gång sina utvändiga kameror, medan övervakning inomhus introducerades redan i höstas. Folke Boström, fastighetsansvarig vid Knivsta kommun, är nöjd så här långt och kan tänka sig en utvidgning på andra håll.
- Det som vi diskuterar nu är att sätta upp utrustning i Alsike skola.

Han säger att tekniken går framåt på området, och priserna sjunker. De 25 kamerorna på Thunmanskolan kostade ungefär en halv miljon att sätta upp.
Även Örsundsbroskolan, två mil väster om Uppsala, har goda erfarenheter av de sex kameror som sattes upp 2005.
Rektor Dennis Holm berättar att Örsundsbroskolan blev en pilotskola för övervakning i Enköpings kommun, sedan dragningar med föräldrar, polis och ungdomar inte haft önskad effekt.

Skolan är och har efter beslutet om kameror varit förskonad från åverkan, men Dennis Holm tror inte att det hjälper med enbart ­avancerad linsteknik. Att elever trivs på en skola och att det byggs bra relationer mellan personal, elever och föräldrar är minst lika viktigt som ett ständigt vakande öga, enligt Dennis Holm.
En lång tid utan vandalisering gör att han kan tänka sig att plocka ned utrustningen:
- Personligen känner jag så. Behövs inte kamerorna ska de inte sitta uppe.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!