Jorden runt på ett läsår
De har varit i Afrika och Asien, besökt Nord- och Sydpolen och nu är de i Europa. Alsike skola har världen som tema i år.
Sara Eriksson och Jesper Granbo hjälps åt att beräkna omkretsen till cirklar och rektanglar.
Foto: Erik Leijonhufvud
Alsike skola har inspirerats av den danska pedagogiken Bifrost, vilket innebär att varje projekt börjar med en upplevelse för att stimulera lusten att lära. Andra utmärkande drag är användningen av flera sinnen och ämnesintegration.
När UNT besöker klass 3 på Alsike skola går klassen igenom vad de lärt sig om den ryske konstnären Wassily Kandinsky. Hans abstrakta formellgeometri har inspirerat barnen till att skapa egna former: cirklar, kvadrater och trianglar. Kulörerna går i den franske 1800-talskonstnären Paul Cézannes komplementfärger. Till teckningarna har eleverna plitat ned egna frågor som det nu är dags att byta med kompisarna.
Sara Eriksson och Jesper Granbo tar sig an en teckning med orange botten och ett gult och svart schackbräde i ena hörnet.
- Det är kul att pröva att mäta, säger Jesper Granbo.
Sara Eriksson tycker om att lära sig flera saker på en gång.
- Vi lär oss om en konstnär och om geometri, samtidigt!
Men går det inte lika bra att lära sig om omkrets i matteboken?
- Det är tråkigt, säger Jesper Granbo som kommit fram till att schackbrädets sidor är 5,5 och 3 centimeter. Omkretsen runt om blir 17 centimeter. Sara Eriksson kontrollräknar på miniräknaren. Visst stämmer det.
Läraren Lisa Lövström Nord är nöjd med övningen. Barnen samarbetar och lär av varandra. Inget knorr.
- Maskineriet är i gång på allvar, konstaterar hon.
Historia, läsförståelse, motorik, historia, geografi teckning och matematik. Ämnena skär kors och tvärs under lektionstimmen.
- Med matteboken uppe pratas det inte så mycket, det är viktigt att diskutera matematiska begrepp, säger Lisa Lövström Nord som gillar arbetssättet, även om det är resurskrävande och fordrar mycket förberedelser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!