Göran Rönnbäck är en mångsysslare. Han har alltid gillat att baka och att bjuda andra på bröd. Tidigare fick han ofta frågan varför han inte sålde sitt goda bröd – nu har han startat eget hembageri.
– Jag trodde länge att det var mycket regler kring vad man fick baka hemma och sälja, men upptäckte för tre år sedan att det är tillåtet att baka hemma i köket om man följer hygienkraven, säger Göran Rönnbäck, 61.
När Knivsta kommun startade torghandel för lokala producenter tog han lite på skoj med sig av sitt bröd som han hade hemma i frysen. Brödet sålde slut direkt och därefter blev familjen Rönnbäcks kök upptaget inför kommande torgdagar.
– Det var fullt av mjöl och bakplåtar i köket. Vår lilla ugn räckte inte till, skrattar Hilde Rönnbäck, 63.
Göran började även att sälja bröd via Reko Knivsta. Försäljningen gick så bra att han nu har byggt en egen bagarstuga hemma på villatomten i Bergendal, strax söder om Knivsta. Här har han plats för säckar med kulturspannmål, små kvarnar, en elektrisk stenugn, ett golv som går att spola av och ett stort bakbord.
– Jag läste bland annat en bok som heter Brödrevolutionen som jag fick mycket inspiration från. Det jag vill förmedla är att vi kan få i oss mer näring om vi börjar baka mer som de gjorde förr med äldre spannmål, längre jästider och att vi använder oss av hela kornet med kli och skal när vi mal mjöl, säger Göran Rönnbäck.
Numera finns det alltid bröd att hämta när parets sex vuxna barn och 15 barnbarn kommer på besök. Ändå får de bröd över.
– Jag tycker om att sälja bröd också, eftersom jag då får feedback från kunderna om vad jag ska förbättra. Jag ser mig själv fortfarande som en amatör. Det här är min stora hobby, säger Göran Rönnbäck, som ibland stannar uppe hela natten och bakar.
Till vardags arbetar han som datakonsult med att optimera databaser. Efter pandemin blev det möjligt att arbeta hemifrån och det har gjort att Göran Rönnbäck kan varva bakningen med stillasittandet framför dator.
– Det är perfekt att få jobba med det praktiska och släppa de problem jag höll på med en stund. Snickra är inte min grej, men jag gillar att jobba så det här kan också bli något att hålla på med efter jag gått i pension, säger Göran Rönnbäck.