Han bakar hela natten – jobbar med datorer på dagarna

Medan Göran Rönnbäck löser surdegar vid jobbdatorn, så jäser andra surdegar ute i hans nybyggda bagarstuga. ”Ibland bakar jag hela natten”, säger han.

Göran Rönnbäck har startat Rönnbäcks hembageri i Knivsta. Här bakar han bröd bara för ren "baklust" eller tar emot beställningar på nätet.

Göran Rönnbäck har startat Rönnbäcks hembageri i Knivsta. Här bakar han bröd bara för ren "baklust" eller tar emot beställningar på nätet.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2024-03-23 20:00

Göran Rönnbäck är en mångsysslare. Han har alltid gillat att baka och att bjuda andra på bröd. Tidigare fick han ofta frågan varför han inte sålde sitt goda bröd – nu har han startat eget hembageri.

– Jag trodde länge att det var mycket regler kring vad man fick baka hemma och sälja, men upptäckte för tre år sedan att det är tillåtet att baka hemma i köket om man följer hygienkraven, säger Göran Rönnbäck, 61.

undefined
Göran Rönnbäck har startat Rönnbäcks hembageri i Knivsta. Här bakar han bröd bara för ren "baklust" eller tar emot beställningar på nätet.
undefined
När Göran Rönnbäck bakar kan på olika sätt justera hur länge degen ska jäsa. Ibland blir det sex timmar, ibland nio timmar.

När Knivsta kommun startade torghandel för lokala producenter tog han lite på skoj med sig av sitt bröd som han hade hemma i frysen. Brödet sålde slut direkt och därefter blev familjen Rönnbäcks kök upptaget inför kommande torgdagar.

– Det var fullt av mjöl och bakplåtar i köket. Vår lilla ugn räckte inte till, skrattar Hilde Rönnbäck, 63.

undefined
Göran och Hilde Rönnbäck flyttade till Knivsta från Jakobsberg 1989. Här byggde de eget hus och har nu hela sex barn och 15 barnbarn att bjuda på bröd.

Göran började även att sälja bröd via Reko Knivsta. Försäljningen gick så bra att han nu har byggt en egen bagarstuga hemma på villatomten i Bergendal, strax söder om Knivsta. Här har han plats för säckar med kulturspannmål, små kvarnar, en elektrisk stenugn, ett golv som går att spola av och ett stort bakbord.

– Jag läste bland annat en bok som heter Brödrevolutionen som jag fick mycket inspiration från. Det jag vill förmedla är att vi kan få i oss mer näring om vi börjar baka mer som de gjorde förr med äldre spannmål, längre jästider och att vi använder oss av hela kornet med kli och skal när vi mal mjöl, säger Göran Rönnbäck.

undefined
Allt som allt tar det minst åtta timmar att baka ett surdegsbröd, men då är det vilotid inräknad, säger Göran Rönnbäck, som inte tycker så mycket om att sova. Ibland bakar han hela natten innan han ska ha lördagsöppet i sin bagarbod.

Numera finns det alltid bröd att hämta när parets sex vuxna barn och 15 barnbarn kommer på besök. Ändå får de bröd över.

– Jag tycker om att sälja bröd också, eftersom jag då får feedback från kunderna om vad jag ska förbättra. Jag ser mig själv fortfarande som en amatör. Det här är min stora hobby, säger Göran Rönnbäck, som ibland stannar uppe hela natten och bakar.

undefined
Surdegen bubblar som den ska. Den behöver bara "matas" med nytt mjöl och vatten ibland så håller den hur länge som helst.
undefined
Göran Rönnbäck visar ett av bröden som är gjort på svenskodlade kulturspannmålet Emmer. I sin bagarstuga skapar han allt från matbröd till saftiga kardemummabullar.
undefined
Göran Rönnbäck mäter den exakta temperaturen i stenugnen med en bärbar lasermätare.

Till vardags arbetar han som datakonsult med att optimera databaser. Efter pandemin blev det möjligt att arbeta hemifrån och det har gjort att Göran Rönnbäck kan varva bakningen med stillasittandet framför dator.

– Det är perfekt att få jobba med det praktiska och släppa de problem jag höll på med en stund. Snickra är inte min grej, men jag gillar att jobba så det här kan också bli något att hålla på med efter jag gått i pension, säger Göran Rönnbäck.

Växt från svedjebruken

Surdeg bildas när jäst och mjölksyrabakterier, som finns naturligt i spannmål, får växa i en blandning av mjöl och vatten. Surdeg gör även brödet mer hållbart. Metoden med surdeg är tusentals år gammal och kan användas istället för bagerijäst.

Emmer är ett kulturspannmål som är en korsning mellan enkorn och ett vildgräs.

Enkorn anses vara den allra första sorten vete.

Svedjerågen kom hit från Finland och användes i svedjebruk i skogen. "Det tar lite längre tid att odla dessa grödor, men de har höga mineral- och vitamininnehåll och är ofta skonsamma för magen och mättar bättre", säger Göran Rönnbäck om varför han blivit så intresserad av just de spannmål som användes förr i Sverige.

Karta: Bergendalsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!