Jakt på viktig natur kan påverka byggandet i kommunen

Det ska byggas i norra Alsike. Men exakt var är ännu oklart, och skyddsvärda växter eller djur kan påverka placeringen. "Finns det ingen biologisk mångfald så finns det inga förutsättningar för mänskligt liv."

I två dagar har naturvårdarna arbetat med olika områden i norra Alsike.

I två dagar har naturvårdarna arbetat med olika områden i norra Alsike.

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Knivsta2020-10-15 20:00

Naturvårdarna Ann-Sofie Lindén och Eric Wahlsteen går i ett skogsparti intill Södra Alängsvägen och Källbacken i norra Alsike. I två dagar har de genomfört en naturvårdsinventering i området, och de har hittat en hel del värdefull natur. Ann-Sofie pekar på en tallticka.

– De tycker om att leva på tallar över 150 år, eller på skadade tallar, säger hon.

I området har naturvårdarna även hittat en hassellund, särskilt skyddsvärda träd och blåsippor. Resultatet är att platsen har ett påtagligt naturvärde.

– Det är inget dåligt betyg för en helt vanlig skog, säger Eric Wahlsteen.

Ett naturområde kan ha visst, påtagligt, högt eller högsta naturvärde. Men det kan också helt sakna naturvärde, vilket exempelvis en gräsmatta gör.

undefined
En tall i området markeras ut på kartan som särskilt skyddsvärd.

När Lindén och Wahlsteen är klara i skogen ska de skriva en rapport som lämnas till Knivsta kommun. Den rapporten kommer att påverka den framtida bebyggelsen i området.

– Underlaget kommer att användas i bedömningen av var det är bäst att placera bostäder, handel, vägar, dagvattenhantering. Det finns många anledningar till varför vi inte kommer att bygga på just den här platsen, säger Carin von Köhler, kommunekolog vid Knivsta kommun.

undefined
"Jag vill såklart att det ska finnas jättehöga naturvärden överallt. Men det försvårar förstås för byggnadsplanerna" säger Carin von Köhler.

Planeringen av ny bebyggelse i norra Alsike är en del i utvecklingsprogrammet 2035, som i sin tur har kopplingar till fyrspårsavtalet. I Alsike ska det byggas en ny järnvägsstation, och att bygga nära den är gynnsamt ur ett klimatperspektiv enligt von Köhler.

– Hotet mot den biologiska mångfalden är lika stort som klimathotet, vi behöver jobba med de här två frågorna samtidigt. 

Enligt von Köhler måste bebyggelsen troligen ske i naturmark, och för att hantera den biologiska mångfalden får kommunen kompensera genom att exempelvis plantera sällsynta växter.

undefined
Död ved är värdefull för skogens olika djur och insekter och bör inte rensas bort.

– All exploatering har en negativ åverkan. Men målet är att få en nettovinst på naturvärden, vi ska stärka den biologiska mångfalden.

Wahlsteen och Lindén går kors och tvärs över naturområden för att hinna se och markera så mycket som möjligt. De gillar båda att vara utomhus, men det finns en annan anledning till varför de valt detta jobb.

– Biologisk mångfald är den absolut viktigaste resursen vi har som människor, finns det ingen biologisk mångfald så finns det inga förutsättningar för mänskligt liv, säger Eric Wahlsteen.

undefined
Ann-Sofie Lindén markerar ut naturvärden på en karta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!