Ingen start för sporthallen i sikte

Ännu ingen byggstart för en ny sporthall i Knivsta. Kommunstyrelsen tyckte vid sitt senaste sammanträde att det behövs ytterligare under­sökningar.

Området bakom Hälsohuset i Knivsta, som avsatts för bygget av en sporthall.

Området bakom Hälsohuset i Knivsta, som avsatts för bygget av en sporthall.

Foto: Joakim Dahlbäck

Knivsta2015-08-31 13:30

Turerna kring det planerade allaktivitetshuset Centrum för idrott och kultur (CIK) i Knivsta fortsätter. I över ett decennium har både fritids- och kulturnämnden och senare även delar av kommunstyrelsen kämpat för att den kombinerade sport- och kulturhallen ska byggas. Att Knivsta äntligen ska få en isyta har också länge diskuterats. I juli beslutades det att byggstarten skulle senareläggas på grund av undermålig budgetplanering och under det senaste mötet röstades det igenom ett förslag om att ytterligare undersökningar behövdes.

– Jag befarar att det kommer att försenas ytterligare. Vi vill ha en ishall och en sporthall. Det är barnen som drabbas av det här.

Det säger Britta Lästh (KN), ersättare i kommunstyrelsen och en av dem som länge kämpat för att CIK-hallen ska bli verklighet. Enligt henne är det förslag som Alliansmajoriteten fick igenom på mötet ett sätt att försena bygget och göra en eventuell anläggning mindre användbar genom att i stället bygga den i ytterkanten av Knivsta, till exempel i industriområdet Ar.

– Man kan kanske bygga där men då försvinner hela synergin med projektet och det blir dyrare driftkostnader. Dessutom finns det bara en skola på gångavstånd till Ar, medan det finns fem i centrala Knivsta där vi vill ha den, säger Britta Lästh.

De anledningar som Alliansen återkommer till angående förseningarna är att det finns brister i oppositionens budget. Det fanns inga driftkostnader inplanerade för anläggningen när den väl var klar och enligt kommunstyrelsens ledamot Björn-Owe Björk (KD) drog projektets budget i väg allt för mycket.

– Man ville lägga 400 miljoner på projektet och det har vi inte råd med. 80 miljoner för en is- och sporthall är mer rimligt. Vi måste behandla skattebetalarnas pengar ansvarsfullt och Knivsta.nu har inte visat på hur finansierandet ska gå till, säger han.

Björn-Owe Björk menar också på att det inte skulle vara negativt att förlägga en ishall på annan plats, såsom i Ar eller i anslutning till Brunnybyvallen på väg mot Alsike.

– Det är gångavstånd från skolor i Alsike och de kommer bli fler till 2018. Anläggningen kommer vara tillgänglig för hela kommunen.

Oppositionsrådet Claes Litsner (S) ställer sig precis som Britta Lästh kritisk till att man väljer att spendera ytterligare tid på att utreda möjligheter, snarare än att starta bygget av en aktivitetshall.

– Oerhört konstigt att förslagen inte kommit under de tio år som gått när sporthallsbygget har utretts. Det är en utmärkt idé att undersöka nya områden för framtida byggen. Eftersom Knivsta kommer växa ännu mer framöver så det är bra med alternativa idéer, men det får inte stoppa en central sporthall, säger han.

Som planerna ser ut just nu är området bakom Hälso­huset, vid järnvägen, fortfarande avsatt för en sporthall. Angående de nya utredningarna så förtydligar kommunalrådet Klas Bergström (M) att den enda flytt som diskuterats är för en isrink eller ishall.

– Ingen har föreslagit att sporthallen skulle placeras någon annanstans, bara ishallen. Bolaget som ska sköta bygget sa att det finns möjligheter att göra det på ett annat sätt, nämligen att bygga en ishall för ungefär samma pengar, istället för en isrink. Nu har vi en tankepaus där vi har möjlighet att undersöka frågan.

Hur lång tid kommer de nya undersökningarna att ta?

– Beslutet innehåller ingen tidsplan. Självklart kommer ärendet tas upp på varje sammanträde tills frågan är avgjord. Vi testar en hypotes, funkar den inte får vi gå tillbaks till ursprunget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om