Ilska över biljettkaos

En kvinna tycker situationen är så skamfylld att hon börjar gråta då hon bötfälls av biljettkontrollanter. Scenen utspelar sig inte på en teater, utan i ett vanligt pendeltåg mellan Knivsta och Stockholm.

Pia Saarainen Tehranchi och Magnus Douhan

Pia Saarainen Tehranchi och Magnus Douhan

Foto: SVEN-OLOF AHLGREN

Knivsta2014-03-30 11:15

Missnöjet med biljettsystemet för pendeltågstrafiken gror i Knivsta. En solig vardagsmorgon möter vi på perrongen många resenärer som är upprörda över att SL och UL ännu inte lyckats få fram gemensamma biljettautomater.

– Jag tänker inte betala om det kommer en kontrollant. Det är inte ok att de skriver ut böter när det inte går att köpa biljetter, säger Magnus Douhan, som gått runt till flera olika automater på perrongen utan att få ut sina biljetter.

Tågbolagen utfärdar böter på 1200 för dem som saknar biljett eller har köpt fel biljett. Därefter godtas inte överklaganden, utan resenärer har hänvisats till domstol.

– Jag vet det. Men då får jag väl överklaga till en domstol. Det här är inte ok och tänk hur svårt det måste vara för turister att förstå detta ologiska biljettsystem, med flera olika biljetter för en resa, säger Magnus Douhan innan han kliver på pendeltåget mot Stockholm.

Med samma tåg skulle även Knivstabon Pia Saarainen Tehranchi ha åkt, men hon vill inte åka utan biljett. Först försöker hon hitta någon anställd på pendeltåget, men när det inte lyckas stannar hon kvar på perrongen.

– Jag tar SJ-tåget i stället. Vill inte riskera böter och har inte tid att gå till Ica för att köpa en biljett, då missar jag ju nästa tåg också. Egentligen borde det vara en självklarhet att man får åka gratis då inte automaterna fungerar. På bussarna får man ju göra det, säger Pia Saarainen Tehranchi.

Pensionären Gerd Andersson kommer gående uppför trapporna till perrongen. Hon har åkt tåg från Knivsta sedan 1980-talet.

– Punktligheten har blivit perfekt sedan pendeltåget kom. Men mellan 1995 och 2005 var det jättedåligt underhåll. På hösten stoppade löv SJ-tågen och sedan kom vintern.. Det var de som hade makten då som förstörde allt. Nu har SL och UL ändå fått igång tågen så att de går i tid och SJ har också blivit bättre, tycker Gerd Andersson.

Trots glädjen över att pendeltåget kom till Knivsta 2012 har tålamodet från både lokalpolitiker och allmänhet börjat ta slut vad det gäller biljettsystemet som är så krångligt att inte ens all personal på UL vet vad som gäller.

Johan Örjes (C), ordförande för landstingets kollektivtrafiknämnd, tycker däremot inte att biljettsystemet är kaosartat.

Förstår du om resenärer är frustrerade?

– Jag kan förstå om folk tycker att det tar lång tid för oss att få till ett gemensamt biljettsystem. Men alla politiska beslut finns och juridiken är klar. Det enda vi väntar på är att teknikerna ska bli klara, säger Johan Örjes.

UL hoppas att nya gemensamma automater för SL och UL kan komma på plats snart, men något exakt datum finns fortfarande inte. Johan Örjes tycker ändå att de har kommit en bra bit på väg vad det gäller att få fungerande tågtrafik till länet.

– Jämfört med en del andra län så har vi ändå pendeltåget som backup, ifall SJ plötsligt skulle dra ner på sin trafik. Men visst finns det mer att göra vad det gäller exempelvis skyltning vid Knivsta station. Och det gäller att resenärerna kommer till en fungerande automat. En av automaterna i Knivsta har varit ovanligt mycket trasig, säger Johan Örjes.

Kommer ni att ge färre böter till dess att biljettsystemet fungerar fullt ut?

– Jag har gett i uppdrag till förvaltningen att undersöka olika frågor kring detta. Vid nästa nämndmöte ska vi få information om vilka problem som finns och hur de hanteras av biljettkontrollanterna, säger Johan Örjes.

Han vill också få fram en siffra om hur stor del av kontrollavgifterna som handlar om plankning och hur stor del av resenärerna som försökt göra rätt för sig, men inte kunnat.

Annars är kollektivtrafiknämndens fokus just nu mer inriktat på vad som ska hända med tågtrafiken från 2017. I förra veckan sa nämnden ja till att gå vidare med planerna på att utveckla storregional tågtrafik och ett gemensamt biljettsystem tillsammans med Östergötland, Sörmland, Stockholm, Västerås och Örebro län. Det innebär att man, om landstingsfullmäktige godkänner beslutet, tillsammans kommer att handla upp regional tågtrafik i hela östra Mellansverige.

– Bakgrunden är att vi vill ha en kollektivtrafik där länens utveckling inte är beroende av något enskilt tågbolags monopol, säger Johan Örjes.

I Knivsta har de senaste veckorna farhågorna om att SJ ska sluta stanna i Knivsta och Märsta blommat upp igen. Detta trots att SJ:s regionchef Jan Kyrk har sagt i UNT att SJ inte har några planer på att ta bort tågstoppen.

Socialdemokraterna är mycket oroliga och har den senaste veckan delat ut flygblad till resenärerna. Å andra sidan tycker flera Moderater i Knivsta att S oroar folk i onödan.

Lennart Lundberg (Knivsta.nu) som bevakar kollektivtrafikfrågorna åt kommunen, är inte lika orolig efter ett dialogmöte med SJ om tidtabellen för 2015.

– SJ verkar inte ha några planer på att dra in tågstoppet till Knivsta. Men att vi Knivstabor reagerar starkt i de här frågorna beror på att hela grunden för Knivstas utveckling och att underlaget för de bostäder vi nu bygger försvinner om det blir problem med tågtrafiken.

Johan Örjes säger att han inte vet om SJ har planer på att ta bort tågstoppen eller inte i framtiden.

– Det vi vet är att de fortsätter att göra uppehåll i Knivsta nästa år och det är jag glad över. Men det är just det här som är en fördel med det storregionala tågsamarbetet. Vi vill veta vad som händer på längre sikt än vad SJ:s årsplaner kan visa, säger Johan Örjes.

Totalt sett har resandet ökat från Knivsta station. Varje vardag är det cirka 4800 personer som kliver av och på SJ- och pendeltågen här. Motsvarande siffra för Bålsta är 5 500 personer, Tierp 2580, Enköping 2292 personer, Heby 300 och Uppsala hela 33 000. Allt enligt en passagerarräkning en enstaka dag i november.

De närmaste tio åren beräknas antalet invånare i Knivsta bli 10 000 fler. De flesta nya invånarna kommer att bo på gångavstånd till järnvägsstationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om