Tomas Colm säger att hushåll som redan sorterar sitt matavfall inte berörs av förändringen som sker i enlighet med nationella mål.
-Det finns ett nationellt mål med en insamlingsgrad på 35 procent av matavfallet. Dit har vi inte nått på långa vägar, men det är få kommuner som gjort det. Det är inte heller alla kommuner som har matavfallsinsamling, säger Tomas Colm.
I Knivsta tätort har insamling av matavfall pågått sedan början av 1990-talet.
Under hösten 2010 beslutade politikerna i Knivsta om en ny avfallsplan för kommunen. Planen innebär bland annat att insamlingen av matavfall ska ske i hela kommunen, även på landsbygden, med start nästa år. Tomas Colm upplever att Knivstabornas intresse för denna typ av frågor ökar.
En annan nyhet är matavfallspåsar.
-I samband med de nya rutinerna kommer vi att införa matavfallspåsar. Målet är att senast 2013 ska alla hushåll i kommunen använda matavfallspåsar. Redan i höstinleds de nya rutinerna i tätorterna, säger Tomas Colm.
Idag samlar kommunen in drygt 300 ton matavfall om året från hushåll i tätorterna.
-Den siffran har varit ganska konstant genom åren. Till största delen går det till biogasanläggningen i Uppsala. På grund av föroreningsgraden har det tidigare varit svårt att använda det som biogas och istället gått till kompostering, säger han.
Han påpekar att kommunen har en del att göra när det gäller information till allmänheten om de nya rutinerna.
Det blir obligatoriskt för alla hushåll i Knivsta kommun att samla in matavfallet.
-Vi vill öka medvetenheten om hur viktigt det är att ta till vara matavfallet. Det är en energirik resurs som kan användas till biogas, säger Tomas Colm.
Innebär matavfallet ökade kostnader för hushållen?
-Det kan bli en merkostnad för kommunen, men rätt använd minskar matavfallspåsen vikten med 25 procent. Dessutom är det billigare att använda avfallet till biogas än att lämna det som brännbart, säger han.
På grund av att kommunen upphandlat en ny entreprenör för sophämtningen är den nya soptaxan inte klar.
När får Knivsta en egen biogasanläggning?
-Det är svårt att säga. Men vi har nyligen haft studenter från KTH som i ett examensarbete tittat på möjligheterna för en egen behandlingsanläggning av organiskt avfall, till exempel biogasanläggning, i Knivsta, säger Tomas Colm.