– Det lär bli mer jobb för mig framåt. Det har sålts mycket valpar denna sommar, men vi har inte riktigt sett effekterna av det än. I vinter kommer vi ha massor av hormonstinna unghundar. Dessutom kommer troligen fler att återgå till arbetet och ha mindre tid för hunden, säger hon.
Malvina Taube Malm är utbildad hundpsykolog och hundtränare i Knivsta, där hon håller valpkurser och lydnadskurser men även individuella beteendeutredningar för hundägare med svårigheter.
– Det vanligaste problemen kommer av understimulering. Många hundar får inte gå tillräckligt långa promenader fast de behöver det, och då blir de stressade och oroliga. Många får inte heller den mentala stimulans de behöver. De kanske får gå promenader, men de får aldrig utmaningar eller jobba med huvudet, förklarar hon.
Det kan vara svårt att nå fram till hundägare som är fasta i sin övertygelse.
– Många blir förvånade att jag inte ber dem rycka i kopplet eller höja rösten åt hunden. Straff leder till en osäker hund som inte vågar prova något nytt. Du skadar också relationen mellan er. I värsta fall kan det leda till rädda eller aggressiva hundar som gör utfall.
Istället betonar hon positiv förstärkning.
– Det vanligaste felet folk gör är att de inte jobbar tillräckligt mycket med belöningar. Vi måste också jobba förebyggande. Att en hund inte är rädd för till exempel fyrverkerier nu, betyder inte att den inte kan bli skrämd i framtiden.