I familjen Bengtson är det tradition att hugga sig en gran dan före julafton. En gång sa ett av barnen "det här borde fler familjer få uppleva". Då kom de på idén att bjuda in sina grannar på glögg och julgranshuggning i skogen på Ekhamns gård. Första gången kom tio personer och betalade en krona per centimeter gran. Året därpå dök 40 gäster upp.
– Då tänkte vi att nästa gång är vi i herrgården, för kanske kommer det ännu fler, säger Mikael Bengtson.
Och det gjorde det. Tredje året kom 400 personer.
– Det var en lång kö med gransugna människor. Vi blev chockade, säger Mikael Bengtson.
Ekhamns gård har ingen granodling, utan bara vanlig skog. Visserligen behöver den gallras, men inte i den takten.
– Vi kände: nej inte 100 granar om året, då tar de slut! Men vi ville fortsätta denna trevliga tradition, säger Mikael Bengtson.
– Nu när vi har den möjligheten, tillägger Annie Bengtson.
De bjuder på kaffe i en av soffgrupperna i Linnésalongen, ett av många rum i herrgården. De berättar en dråplig historia om den gången Mikael och barnen kom hem med en gran som Annie blev missnöjd med och dömde ut. Granen kläddes ändå, men när alla gått och lagt sig smög Mikael ut igen och högg en ny gran och bytte ut den fula i smyg.
– På morgonen konstaterade Annie att granen kanske inte var så ful ändå, säger han och skrattar.
Hon har en bestämd uppfattning om hur en perfekt gran ska se ut.
– Den ska vara tät och jämn och fin på alla sidor, som en Musse Pigg-gran.
Bäst är att välja ut en gran två år i förväg och sedan trimma den två somrar i rad, men det har de inte gjort till i år.
Förra året begränsade de "hugg din egen gran" till 25–30 granar och gjorde ett paket där det till ett fast pris ingick fika i herrgården och vedeldad badtunna i trädgården. Nu kör de samma koncept igen den 16 december.
– Det är också ett sätt att visa upp herrgården och marknadsföra oss. Tills nyligen var den privatbostad och många är nyfikna på den. Därför har vi ibland kafé på sommaren när den inte är uthyrd för bröllop och fester, säger Annie Bengtson.
– Det är trevligt också för dem som bor här i bygden. Den dan när det kom 400 personer...jag har sällan sett så många glada människor vid ett och samma tillfälle, säger Mikael Bengtson.