Sara Nilsson från Knivsta vet hur det är att leva med en ständig rädsla och stress i kroppen. Mellan 18 och 20 års ålder levde hon i en relation där hon blev kontrollerad, kränkt och misshandlad.
– Till slut var jag tvungen att välja mellan att stanna kvar och att han slog ihjäl mig, eller att försöka lämna.
Hon tog sig till slut ur relationen. Men de nedbrytande åren gjorde att hon tappade kontakten med sig själv och sina värderingar. Yogan blev ett verktyg för att komma i balans. Efter att ha utövat det själv i många år utbildade hon sig 2016 till instruktör.
– Det behöver inte handla om att man blivit utsatt för en brutalt överfall eller en våldtäkt. Ett trauma är också att tvingas göra saker som strider mot det man själv tror på, säger hon. Till hösten startar hon yogaklasser i sin lokal i Uppsala för människor som utsatts för trauma. Förhoppningen är att det ska hjälpa andra att läka och hitta tillbaka till sig själva.
Idag är Sara Nilsson ordförande för Kvinnojouren i Uppsala. Genom uppdraget träffar hon andra kvinnor som lever i liknande situationer som hon själv gjorde.
– Den som levt i en destruktiv relation kan förlora tilliten till sig själv, eftersom man får höra att ens egna känslor är fel. Man kan behöva komma tillbaka till verkligheten igen. Man behöver förstå att man inte själv bär ansvaret för det som hänt, att det funnits en annan person som inte respekterat ens gränser.