Sporten swimrun går som det låter ut på att deltagarna springer och simmar. Det ska Linda Carlsson göra i Knivsta sista helgen i november.
– Vi brukar ha kortare vinterlopp första advent, det är ganska kallt i vattnet så det blir inte så lång simning, säger hon.
Swimrun är en relativt ny sport där varje tävling och arrangemang har sina regler. Vanligtvis ska deltagarna ha med sig allt de vill använda under loppet, de ska alltså springa i våtdräkt och simma med skor på. Så kommer det även att se ut under adventsloppet som startar vid Särstabadet i Knivsta.
– Det finns nog de som har sett oss och undrar vilka vi är som kliver i vattnet med våtdräkt och skor, säger Linda med ett skratt.
Loppet som i vanliga fall görs av tio till tolv personer kommer i år endast att genomföras av Linda och hennes man, detta på grund av coronapandemin.
– Tidigare år har vi grillat, tagit med barnen och hängt. Nu blir det mer som en vanlig träning, säger Linda.
Att simma utomhus i november är inte helt enkelt. Risken för is verkar liten, men kylan gör det ändå svårt, berättar Linda.
– Jag är en badkruka i normala fall. Ska du simma och sedan värma dig är det en sak, men här ska du springa efter och det är kallt i luften också. Men man saknar ju sin swimrun, det är en häftig upplevelse att klara av kylan.
Linda fick först upp ögonen för swimrun sommaren 2018. Som gammal simmare som gillar att springa passade det henne perfekt.
– Det här har tagit mig till så många äventyr och upplevelser som jag inte hade fått ta del av annars. Jag har sett så mycket natur, så många häftiga miljöer.
Lindas favoritlopp görs en solig sommardag när det är varmt nog att lämna våtdräkten hemma. Det handlar inte alltid om att vinna, ibland är det upplevelsen som är grejen.
– Det finns miljöer där jag kanske inte skulle våga springa eller simma själv, som långt ut i skärgården. I swimrum finns det en bana så att man vet att man kommer tillbaka.
I Knivsta arrangeras det inte tävlingar, och inte heller adventsloppet är en tävling utan ett arrangemang och ett sätt att komma nära naturen.
– Jag är en glad deltagare som försöker få andra att våga testa. Jag brinner för att få fler att upptäcka det här häftiga, hur nära naturen man kommer, säger Linda Carlsson.