Bryggeri- och pubägaren Simon Vikström (KNU) hade plats 19 på kommunlistan i valet. I april blir han ny styrelseordförande i de kommunala bolagen Knivstabostäder AB och Kommunfastigheter i Knivsta AB.
– Partiet kom fram till att han är mest lämpad eftersom han har lång erfarenhet av att driva företag och haft flertalet tidigare styrelseuppdrag. Och jag vill vara tydlig med att jag inte mer än nödvändigt var involverad i de interna partidiskussionerna just eftersom vi är sambos, säger Matilda Hübinette, partiledare för Knivsta.nu och kommunstyrelsens ordförande.
Men valet av Simon Vikström har fått kritik. Orsaken är att kommunstyrelsens ordförande har ett kontrollansvar gentemot de kommunala bolagen, vilket UNT nyligen berättat. Enligt kommunallagen riskerar Hübinette att bli jävig.
Därför har kommunstyrelsen beslutat att i första hand Mimmi Westerlund (KD), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, ska ansvara för kontrollen av de kommunala bolagen.
– Jävig blir man om man inte jävar ut sig i ett beslutsärende och både jag och alla partimedlemmar kommer vara mycket noggranna med att jäva ut oss om det behövs, säger Matilda Hübinette.
Men enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, spelar kommunstyrelsens nya arbetsfördelning mindre roll eftersom risken ändå är att allmänheten kan misstänka att politiska beslut fattas hemma hos paret Matilda Hübinette och Simon Vikström.
Kritiken delas av tunga socialdemokraterna Gunnar Orméus och Britt-Louise Gunnar som i oktober visade sitt missnöje genom att vägra delta när kommunfullmäktige skulle välja ny styrelseordförande till de kommunala bolagen.
– Jag ifrågasätter inte Simon Vikströms kompetens, utan kopplingen mellan honom och Matilda Hübinette. Risken för en jävssituation är uppenbar, det är ju inte så att Knivsta kommun ska bli ett familjeföretag, säger Britt-Louise Gunnar, tidigare ordförande för kommunfullmäktige och en av Knivstas mest erfarna politiker.
Den senaste mandatperioden har Gunnar Orméus axlat ordförandeskapet i bolagen. Han är tydlig med att det inte är juridiskt fel att Hübinettes sambo snart tar över.
– Men det är inte lämpligt och personligen hade jag inte gjort så, säger den tidigare S-ordföranden och berättar att han fått reaktioner från ”några topptjänstemän” på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR).
– De skakar bara på huvudet och säger; så här gör man inte.
Men Matilda Hübinette menar att risken är liten för jävssituationer. Dels har partiet i förebyggande syfte ändrat arbetsordningen i kommunstyrelsen, dels har hon själv informerat i sociala medier om läget.
– Nu när vi har lyft regler kring jäv så pass mycket är risken för jäv väldigt liten. Men om det skulle uppstå tveksamheter inför ett beslut så kommer jag att rådgöra med en jurist och jäva ut mig om det behövs, säger hon.
Dessutom blir Pierre Janson (KNU) ordförande för moderbolaget Knivsta kommunhus AB i stället för Hübinette, eftersom det enligt henne "av många skäl är bra att fördela åtaganden på fler personer".
Kommer du och Simon diskutera politik hemma?
– Ja, det kommer vi att göra. Men det är väldigt viktigt att man skiljer på sina roller. Det är många saker inom politiken som jag inte kan diskutera med någon och det är väldigt viktigt att följa det.