Designer sadlade om – blev blomodlare: "Inte så vassa armbågar"

Det började med buketter som hon gav bort till vänner. Nu driver modedesignern Elin Melin en hel odling med självplock av snittblommor utanför Knivsta.

"Jag försöker så och planera så att något annat hela tiden tar över. Efter tulpanerna kommer ranunkel och anemoner. Sedan rosenskäror, lejongap och annat som gör sig fint i sommarbuketter", berättar Elin Melin när hon visar sina odlingar.

"Jag försöker så och planera så att något annat hela tiden tar över. Efter tulpanerna kommer ranunkel och anemoner. Sedan rosenskäror, lejongap och annat som gör sig fint i sommarbuketter", berättar Elin Melin när hon visar sina odlingar.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2024-05-25 18:00

Nyheten i korthet

  • Modedesignern Elin Melin har bytt karriär för att odla snittblommor på Åsbergby gård utanför Knivsta, efter att ha flyttat dit under pandemin.
  • Efter att ha studerat till skodesigner i London och väsk- och accessoardesigner för H&M i Stockholm, planerar Elin Melin nu att utbilda sig till trädgårdsdesigner.
  • Elin Melin, som öppnade en obemannad blomsterkiosk på gården förra sommaren, är förvånad över den stödjande gemenskapen bland snittblomsodlare, vilket skiljer sig från konkurrensen inom modebranschen.

Flera sorters tulpaner och narcisser sjunger på sista versen när UNT är på besök på Åsbergby gård, men snart kommer nästa skörd som består av bland annat ranunkel och anemoner.

I hagarna kring den vackra herrgården strövar kravcertifierade grisar och nötboskap fritt.

– Det här är min sambos, Joel Linders föräldrars gård. Under pandemin flyttade vi hit till gårdens mjölnarstuga och jag började på fritiden odla mer och mer snittblommor. Det var så det började, säger Elin Melin som förra sommaren öppnade en obemannad blomsterkiosk på gården och startade företaget Blomsterparken.

undefined
Elin Melin odlar allt från tulpaner till dahlior på markerna kring Åsbergby gård, strax öster om Knivsta. Hon har bara ett litet hobbyväxthus, men brukar bland annat täcka över pallkragarna med fiberduk under tidig vår för att snabba på växtprocessen.
undefined
"Jag är så glad för att intresset, hjälpsamheten och stoltheten för närodlat är så stort i Knivsta kommun", säger Elin Melin som ibland får hjälp av Charlottenlunds handelsbod att sälja buketter i centrala Knivsta.
undefined
Så här ser den obemannade blomsterkiosken ut i Åsbergby. Nu finns en karta över snittblomsodlingar i Sverige, för den som vill besöka sådana i sommar.
undefined
I Mjölnarstugan (tv) bor Elin Melin med sin sambo och parets hund sedan några år tillbaka. I trädgården växer snittblommor i pallkragar.

Hon är utbildad på konstfack i London där hon tog en master i skodesign. Efter studierna arbetade hon som skodesigner och de senaste fem åren har hon jobbat i centrala Stockholm, som väsk- och accessoardesigner åt H&M.

Nu har hon sadlat om till att närodla snittblommor. Planen är att småningom även vidareutbilda sig till trädgårdsdesigner.

En av Elins Melins favoritblommor är fyllda tulpaner (så kallade lyxtulpaner som har många kronblad).

– Jag tycker att de är vackra och de håller också längre i buketter, säger Elin Melin medan hon skördar cremefärgade tulpaner som är melerade i rosa och ljusgult.

undefined
Fyllda tulpaner är Elin Melins favortblommor. Men hon odlar även vanliga sorters tulpaner.

En bit bort, intill Åsbergbydammen, odlar hon även sommarblommor och dahlior. Besökarna får själva välja ut och skära av sina blommor.

– Jag låter kunderna dra upp även löken under tulpanerna om de vill. Det är nämligen inte säkert att lökarna blommar igen om man skördar tidigt. Jag vill inte chansa, men jag vill inte heller kasta lökar som kanske kommer blomma igen.

undefined
Den gula herrgården från början på 1800-talet är ett präktigt landmärke i Åsbergby. De ekologiska odlingarna och djurhållningen drivs av Joel Linder och hans föräldrar Olle och Catharina Linder, som är tredje generationen på gården.

Det är ganska nytt att sälja snittblommor i liten skala i Sverige, men har exploderat under senare år. Elin Melin är förvånad över den hjälpsamhet som finns mellan konkurrenter i branschen.

– Jag går just nu en utbildning till snittblomsodlare och mitt intryck är att folk stöttar varandra mycket. Vi kan exempelvis hjälpas åt med olika blomsorter till bröllop. Jag är jätteglad för det. I min förra bransch var det lite mer vassa armbågar.

undefined
Täckodlingen är nästan klar. Mellan dahliaplantorna ska Elin Melin lägga ut halm och gräsklipp mm. Tanken är att både använda marken som kompost samtidigt som man slipper rensa ogräs och marken behåller fukten.
undefined
Elin Melin visar sin täckodling vid sjön för sommarblommor och dahlior. "Jag kan inte ta hand om alla dahliaknölar själv över vintern, så istället för självplock så kan kunder i slutet av säsongen komma hit och gräva upp någon dahliaknöl", säger hon. Tanken med täckodling är att täcka marken mellan plantorna med exempelvis halm eller gräsklipp, samtidigt som man slipper rensa ogräs och marken behåller fukten.
undefined
Anemonerna har börjat titta fram på Åsbergby gård Knivsta.
undefined
Elin Melin Åsbergby gård med parets hund hund Frans.

Det var först förra året som hon vågade börja sälja buketter. 

– Jag fick så bra respons att jag ville utveckla mina odlingar. Det finns också flera kul facebook-grupper och hemsidor där odlare stöttar varandra. Exempelvis finns Snittblomsodlare i Sverige som har en karta där alla medlemmar kan ange sina koordinater så att den som ska resa genom Sverige kan besöka olika snittblomsodlingar.

Karta: Åsbergby gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!