Brukar du göra som jag ta E4 till eller från Uppsala och Knivsta om det är bråttom och väg 255 om tid finns att njuta av omgivningarna? Gröna fält, gulblommiga fält, röda stugor, hästhagar och stora ekar längs vägen. Men för att man inte bara ska passera all denna skönhet utan ta del av den i lugn och ro, har den ideella föreningen ”Gruppen för cykel- och promenadväg utmed gamla Stockholmsvägen, väg 255” gjort i ordning en guide över sevärdheter längs vägen. Inte mindre än 25 rekommenderade stopp mellan Uppsala och Vassunda ingår och sedan finns det nog lika många till att upptäcka själv.
Carl von Linné förvärvade sitt retreat i Sävja år 1758. Övervåningen i det vita huset blev hans återhämtningsplats och vila från offentligheten. I den lilla örtagården på sidan av huset finns en liten utställning av olika medicinalväxter som småborre, daggkåpa och groblad för läkande av hud och sår, samt andra örter mot reumatism, kramper och oro. Granne till Linné står Sävja kyrka och en hästgård där tuppar och höns spatserar fritt i området.
Fortsätter man väg 255 söderut kommer man snart till Flottsund. Här glider båtarna fram i kanalen och är ett riktigt smultronsställe för den som trivs nära vatten. Under 1500-talet fanns här färjor. Enklare flytbroar dök upp på 1600- och 1700-talen. I dag kan man se kanoter, segelbåtar och motorbåtar på vattnet och på stranden växer liljekonvalj, gullvivor. Doften av grönt gräs och sommar slår emot en med full kraft.
Rester av fornborgar och gravfält från järnåldern, små torparstugor och respektingivande herrgårdar. Fattig och rik har färdats och levt sida vid sida längs väg 255.
Krusenbergs herrgård syns inte från vägen men en jättelik allé som leder rakt ut genom fältet vittnar om något storslaget vid vägens slut. Denna slottslika bostad byggdes åt Axel Oxenstiernas dotter Catarina och hennes make runt år 1640. År 1716 brann byggnaden ner till grunden och fick byggas upp igen under 1700-talet. Nuvarande huvudbyggnad blev klar 1802. I dag används anläggningen mest till konferens på vardagarna och privat på helgerna. Här kan man promenera i trädgården med 39 olika äppelsorter omgiven av gröna hagar, äldre byggnader och Mälarens vatten.
Nära nerfarten till Krusenberg herrgård, på andra sidan vägen, står en fattigbössa tillverkad i slutet av 1800-talet. Där kunde förbifarande och bygdens folk lämna en gåva till byns gamla och fattiga. ”Alsike Församlings Fattigbössa, Saliga äro de barmhärtige, ty dem skall ske barmhärtighet”. Första fattigbössan fanns i Alsike 1669 då antalet nyrika ökade efter belönade tjänster till regeringsmakten. Medlen räckte dock inte långt vid sjukdom och dödsfall. I dag går slantar som lämnas i bössan till kyrkans verksamhet.
Är man intresserad av historia och kultur finns här ett långt smörgåsbord. Lämna bilen hemma i sommar och upptäck väg 255 på nytt. Ta hjälp av guiden men hitta också egna smultron.